Današnja udeležba shoda v Parizu je izraz podpore skupnim vrednotam v prizadevanju proti nasilju, je danes v Parizu ob robu shoda poudaril predsednik vlade Miro Cerar. "Podpiramo svobodo izražanja in misli, tukaj smo zato, da to tudi pokažemo, da si bomo za to nenehno prizadevali. Nasilja ne smemo pripisovati nekim religijam ali drugim ideologijam. Avtentične religije nikakor niso nekaj, kar se zavzema ali opravičuje nasilna dejanja," je poudaril.

miro cerar vlada predsednik tony
STA
Osrednji gost srečanja bo premier Miro Cerar.

Spomnil je, da je že pred dnevi sklical sejo sveta za nacionalno varnost. "Po prvih pridobljenih informacijah se stanje ogroženosti v Sloveniji ni povečalo, kljub temu pa menim, da je treba zadeve budno spremljati. Kot vidimo, se lahko zgodijo kadar koli in kjer koli, zato moramo biti pozorni, ne pa prestrašeni," je poudaril premier. Po njegovih besedah bodo v svetu za nacionalno varnost natančno preučili vse razmere.

Erjavec, ki se skupaj s Cerarjem udeležuje shoda v spomin na žrtve napadov v Parizu ter v znak solidarnosti s Francijo in francoskim ljudstvom, pa je v pisni izjavi za medije poudaril, da ne smemo izpred oči izgubiti dejstva, da se takšni napadi dogajajo po vsem svetu.

V obsodbi terorizma mora biti po prepričanju zunanjega ministra mednarodna skupnost enotna in solidarna. "Nobena država ni v celoti imuna na tovrstne grožnje, zato mora biti odgovor nanje prav takšen," meni Erjavec.

"Trdno smo prepričani, da odgovor na grožnje, ki jih sodobni civilizaciji predstavlja terorizem, ne more biti zgolj represivne narave, temveč mora v svojem odzivu mednarodna skupnost nasloviti tudi okoliščine, ki lahko vodijo v radikalizacijo, nasilni ekstremizem in terorizem," dodaja zunanji minister.

erjavec karl zunanji minister ministrstvo desus tony
Arhiv Svet24
Slovenski zunanji minister Karl Erjavec.

A opozarja, da prizadevanja za okrepljeno varnost ne smejo postati edino vodilo naših ravnanj in ob rob potisniti temeljne človekove pravice in svoboščine.

"Napad v Parizu je bil tudi napad na svobodo govora, izražanja in medije. Politična satira je pomemben element slednjih in nenazadnje eden od pokazateljev demokratičnosti družbe. Pravica do svobode in varnosti, svoboda verskega in drugega prepričanja, svoboda misli in izražanja, svoboda združevanja, so univerzalnega značaja in jih ni mogoče odreči ali kratiti nikomur," je prepričan Erjavec.

Poudaril je še, da terorizma ne smemo povezovati z nobeno religijo, raso ali prepričanjem.