Svet

Za letalsko nesrečo makedonskega predsednika krivi piloti in letalo

STA
24. 12. 2014, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Letalsko nesrečo v BiH, v kateri je leta 2004 umrl tedanji makedonski Boris Trajkovski, so povzročili napake pilotov, slabo vzdrževanje letala in tehnične pomanjkljivosti, ugotavlja poročilo, ki ga je pripravila posebna preiskovalna komisija in ga je v torek objavila televizija Federacije BiH.

Wikipedia

Kot piše v poročilu, je bilo letalo Kingair, na katerem je bilo poleg Trajkovskega še šest potnikov in dva pilota, slabo vzdrževano in v času, ko je strmoglavilo, ni bilo tehnično brezhibno. Posadka je letalo prevzela le dva tedna pred nesrečo in ni bila primerno usposobljena za upravljanje te vrste letala.

Preiskovalna komisija, ki se je s primerom ukvarjala več kot dve leti, odgovornost za omenjene pomanjkljivosti pripisuje makedonski upravi za civilno letalstvo in pristojnim za prevoz visokih makedonskih predstavnikov.

V okviru preiskave so tudi ugotovili, da je bil avtomatski pilot letala v času nesreče izključen in da bi lahko preprečil trčenje v goro. Še celo črna skrinjica ni bila tehnično brezhibna, posadka pa ni ravnala ustrezno slabim vremenskim razmeram, ki so bile v času nesreče na območju.

Trajkovski je bil 26. februarja 2004 na poti na mednarodno investicijsko konferenco za Bosno in Hercegovino v Mostarju, ko je vladno letalo praktično tik pred pristankom v gosti megli strmoglavilo. Preživelih ni bilo.