Slovenija

Mariborski mestni svetniki podvomili o namenih investitorja v mednarodno univerzo

STA
24. 12. 2014, 09.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Mariborski mestni svetniki so v ponedeljek kljub številnim pomislekom sprejeli nov odlok o občinskem prostorskem načrtu za del območja, kjer je bil načrtovan kulturni center Maks, zdaj pa želi tam kuvajtski investitor postaviti mednarodno univerzo. Po besedah župana Andreja Fištravca so dvomi odveč, saj tam ne bo stalo nič drugega kot univerza.

Wiki

Spremembe odloka iz leta 2010, ko se je v okviru Evropske prestolnice kulture načrtoval Center uprizoritvenih umetnosti in kasneje Maks, so po besedah Lidije Kodrič Vuk iz občinskega urada za komunalo, promet in prostor med drugim potrebne zaradi novega poimenovanja, zmanjšanega tlorisa in nove namembnosti objekta. "Prvenstveno je objekt namenjen izobraževanju in dejavnostim znanosti, ki jih je možno dopolnjevati s poslovnimi, trgovskimi, storitvenimi, gostinskimi in nastanitvenimi dejavnostmi ter dejavnostmi športa," piše v spremenjenem odloku.

Kljub temu so imeli mestni svetniki, pa tudi trije odbori mestnega sveta, številne pomisleke. Po besedah predstavnika SDS Tomaža Kanclerja je besedilo odloka ohlapno in iz njega ni razvidno, kaj bo dejansko tam zgrajeno. Za zagotavljanje javnega interesa na področju urejanja okolja je predlagal, da se investitorja Hilala Arnaouta obveže, da izvede javni arhitekturni natečaj z jasnimi opredelitvami projekta. A njegov predlog ni dobil zadostne podpore.

Tako kot odbori so številni svetniki nasprotovali načinu odločanja o spremenjenem odloku po skrajšanemu postopku, a so bili preglasovani. V svetniški skupini SDS so opozorili še na domnevno spornost gradnje po etapah, števila parkirnih mest, vpliva na prometno ureditev območja ter ureditve in plačila komunalne infrastrukture. Ker je naročnik priprave odloka javno podjetje Nigrad, gre po njihovem mnenju za zlorabo proračunskih sredstev za zasebne interese.

Člani Liste župana Andreja Fištravca, ki imajo v mestnem svetu večino, so po drugi strani menili, da se investitorjem ne sme metati kolen pod noge. "Hvaležni moramo biti vsakemu investitorju, ki se odloči investirati k nam. Odpreti se moramo investitorjem, seveda ne v škodo mesta in nezakonito, kar se bo zagotovilo," je dejal Saša Pelko.

"Jasno je navedeno, da bo tu prvenstveno visokošolska znanstveno-raziskovalna pedagoška institucija s kakšnimi dodatnimi vsebinami, ki jih pač takšna institucija potrebuje," je zatrdil tudi Fištravec. Kdaj bo univerza dejansko zgrajena, ni znal povedati, saj gre za zasebnega investitorja.

Po besedah arhitekta Andreja Šmida je investitor predlagal fazno gradnjo zaradi tega, ker ga bremenijo stroški in odgovornost varovanja gradbene jame. "Investitor hoče čim prej zapreti gradbeno jamo," je dejal. Zato je župan predlagal dopolnilo, ki so ga svetniki tudi sprejeli, da se kot prvo fazo projekta navede gradnjo podzemne garaže in v drugi fazi gradnjo preostalega objekta. Še vedno pa ni znano, kako se bo ta institucija imenovala oziroma podružnica katere mednarodne univerze bo.