Svet

Dalajlama svari, da bi lahko ostal brez naslednika

J.P.
24. 12. 2014, 10.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Dalajlama je dejal, da bi raje bil zadnji na svojem položaju tibetanskega duhovnega in verskega vodje budistov, kot pa da bi tega prepustil »neumnemu« nasledniku.

Wikipedia

Ob smrti Dalajlame menihi običajno poiščejo njegovo reinkarnacijo. Povsem mogoče pa je, da bo trenutni ostal brez naslednika – po njegovih besedah je odvisno od Tibetancev, kaj se bo zgodilo po njegovi smrti.

»Nihče ne more zagotoviti, da za mano ne bo neumnega naslednika, ki bo sam sebi v sramoto. To bi bila izredna žalost. Tako velika, da je bolje, da se stoletja dolga tradicija konča v času priljubljenega Dalajlame.«

Dalajlama, štirinajsti po vrsti in čigar pravo ime je Tenzin Gyatso, je že podobno že večkrat namignil, kar pa gre seveda v nos Kitajski, ki vztraja, da ima pravico izbrati njegovega naslednika. Vendar pa Dalajlama pravi, da se ne bo inkarniral v komunistično državo, če Tibet ne bo svoboden. »Inštitucija Dalajlame bo nekega dne prestala. Vse človeške inštitucije bodo nekega dne prišle h koncu,« je povedal devetinsedemdesetletnik, voditelj z najdaljšim stažem – na položaju je že od svojega petnajstega leta, torej štiriinšestdeset let. »Nihče ne more zagotoviti, da za mano ne bo neumnega naslednika, ki bo sam sebi v sramoto. To bi bila izredna žalost. Tako velika, da je bolje, da se stoletja dolga tradicija konča v času priljubljenega Dalajlame,« je še dejal.

Kitajska štirinajstega Dalajlamo vidi kot nevarnega separatista, ki Tibetance proti njihovi vladi hujska že od leta 1950. V Indijo je pobegnil po krvavo zadušeni vstaji leta 1959, kjer je še danes. Je zagovornik »srednje poti« - za Tibet si želi avtonomije, ne neodvisnosti.