Svet

Palestinci bodo vložili resolucijo o izraelski okupaciji

STA/B.K.
15. 12. 2014, 10.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Palestinci bodo v sredo v Varnostni svet Združenih narodov vložili osnutek resolucije z zahtevo, da Izrael v dveh letih konča okupacijo palestinskih ozemelj, je v nedeljo zvečer sporočilo palestinsko vodstvo. Izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki se danes v Rimu sestaja z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem, je zahtevo Palestincev že zavrnil.

Reuters

Resoluciji, ki jo nameravajo vložiti Palestinci, nasprotujejo seveda tudi Združene države Amerike. Washington je skušal palestinskega predsednika Mahmuda Abasa prepričati, naj vložitev osnutka preloži in da raje še eno možnost neposrednim pogajanjem z Izraelom. Zadnja mirovna pogajanja med sprtima stranema so sicer propadla aprila.

Izraelski premier je pred odhodom v Rim, kjer se bo s Kerryjem pogovarjal o palestinskih načrtih, poudaril, da v času, ko se po svetu širi skrajni islam, ne bodo sprejeli poskusov za uvedbo enostranskih korakov nad Izraelom z določenim datumom, ga je citiral izraelski vojaški radio. Netanjahu je že v nedeljo zavrnil vsakršno možnost umika z okupiranega Zahodnega brega in priključenega vzhodnega Jeruzalema.

Reuters

V Palestinski osvobodilni organizaciji so priznali, da še niso uspeli zbrati devet glasov, ki jih potrebujejo za vložitev osnutka resolucije v razpravo v Varnostni svet ZN. Če bodo članice o njem glasovale, bodo ZDA nanj po pričakovanjih dale veto. Palestinci se nameravajo v primeru nesprejetja resolucije pridružiti več kot 500 mednarodnim organizacijam in organizacijam Združenih narodov, tudi Mednarodnemu kazenskemu sodišču.

Ti koraki so del palestinskih prizadevanj za mednarodno priznanje države Palestine na Zahodnem bregu, območju Gaze in vzhodnem Jeruzalemu. Palestincem je novembra 2012 uspel preboj v Generalni skupščini ZN, kjer je večina članic glasovala za to, da dobi Palestina status države opazovalke nečlanice.

Svet24

Že tako zaostreni odnosi med Izraelci in Palestinci so se minuli teden zaradi smrti palestinskega ministra brez listnice, ki je umrl po prerivanju z izraelskimi vojaki, še poslabšali. Smrtonosni incident je med Palestinci sprožil pozive k prekinitvi vsakršnih stikov z Izraelom.