Svet

ZDA morda ujetnike zadrževale tudi v Romuniji

STA/B.K.
13. 12. 2014, 13.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ameriška obveščevalna agencija Cia je morda v "prehodnem centru" v Romuniji zadrževala osumljence, je povedal nekdanji vodja romunskih obveščevalcev Ioan Talpes. Bukarešta menda o podrobnostih o aktivnostih Cie na svojem ozemlju ni spraševala.

Reuters

Po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2011 sta ameriška in romunska stran govorili o "centrih za podporo Cii", lokacijah, ki bi jih Romunija odstopila v uporabo Ciinim predstavnikom. Ti bi v omenjenih centrih "organizirali aktivnosti, ki bi jih želeli izvajati v drugih državah," je dejal Talpes.

"Nobena lokacija od začetka ni bila imenovana center za pridržanje. Šlo je zgolj za prehodni center," je pojasnil in dodal, da je Romunija takrat čakala na zeleno luč za vstop v zvezo Nato.

"Romunske strani ni zanimalo, kaj počnejo Američani, predvsem z namenom pokazati, da nam lahko zaupajo," je še povedal Talpes, ki je vodil romunsko obveščevalno službo od leta 2000 do 2004. "Zagotovo drži, da nismo vedeli za prisotnost pridržanih."

Poročilo, predstavljeno v ameriškem senatu ta teden, je razkrilo, da je Cia pri zaslišanju osumljencev po zloglasnem 11. septembru uporabljala tudi mučenje. Poročilo je navajalo, da je bilo 119 ljudi zajetih in pridržanih na črnih lokacijah v drugih državah, ki pa niso bile razkrite.

Poleg Romunije naj bi šlo še za Poljsko, Litvo, Tajsko in Afganistan.