Svet

Srbija izrazila pripravljenost, da spremeni ustavo

STA
13. 12. 2014, 12.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je v pogovoru za današnji srbski dnevnik Danas izrazil pripravljenost, da bi Srbija lahko spremenila ustavo. Sporna je preambula ustava, v kateri je Kosovo opredeljeno kot del Srbije.

zimbio

"Nihče ne zahteva takojšnje spremembe ustave, bi bilo pa dobro, da bi ustavo spremenili še pred vstopom v Evropsko unijo in bi tako upoštevali vse pripombe in priporočila EU," je v pogovoru za časnik dejal vodja srbske diplomacije.

Na vprašanje, ali je točno, da je Berlin od Beograda zahteval, da spremeni ustavo in zbriše preambulo o Kosovu, je Dačić odgovoril, da Srbiji nihče ni postavil pogoja, da je priznanje Kosova pogoj za vstop v EU.

"Že sedaj delamo na normalizaciji odnosom s Kosovom, zahtev za priznanje samostojnosti pa ni. Če bo do njih prišlo, se bomo o tem takrat izrekli. Zaenkrat ni ničesar alarmantnega," je še dejal Dačić. Zanikal je tudi, da bi glede tega prišlo do razhajanj med vlado in srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Vodja srbske diplomacije je še dejal, da ima najboljše odnose z ministri iz regije, s katerimi se vidi vsak teden. "Dobri odnosi so s številnimi ministri, da ne omenim Catherine Ashton, ki je danes največja propagandistka Srbije v svetu," je še dejal.