Svet

Avstralski premier "pripravljen potiti krvavi pot" za priznanje aboriginov v ustavi

STA
12. 12. 2014, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Avstralski premier Tony Abbott je danes dejal, da je "pripravljen potiti krvavi pot", da bi dosegel spremembo ustave tako, da bo formalno priznavala aborigine kot prvotne naseljence Avstralije.

Reuters

Abbott želi v ustavo vključiti preambulo, ki bi priznavala, da so aborigini v Avstraliji živeli že 40.000 let, naseljenci od drugod pa so na to celino prišli leta 1788. Spremenjena ustava bi tako uradno priznala kulturo in zgodovino aboriginov ter njihov prispevek k razvoju države. Poudarjala bi tudi, da v Avstraliji ni prostora za diskriminacijo.

Spremembo ustave podpira večina Avstralcev, vendar pa je ta temeljni dokument zelo težko spremeniti. Spremembo morajo namreč na referendumu z večino potrditi v več kot polovici od skupno šestih avstralskih zveznih držav. Doslej je bilo uspešnih le osem od 44 pobud za spremembo ustave.

Z referendumom leta 1967, na katerem je za glasovalo 90 odstotkov volivcev, so aborigine vključili v popis prebivalstva in jim dali volilno pravico. Pred tem so aborigine v popisih pogosto šteli med živino.

Abbot je izrazil upanje, da bo referendum ob 50. obletnici tega zgodovinskega glasovanja, 27. maja 2017, uspešen. "Ne želim, da bi spodletel, ker bi s tem izgubili vsi Avstralci," je dejal. Napovedal je tudi dodatnih pet milijonov dolarjev za kampanjo za vključitev aboriginov v ustavo.