Slovenija

Filmska tatvina v BTC-ju dobila epilog

T.R.
12. 12. 2014, 10.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zaporno kazen je sodišče prisodilo Ljubiši Pavloviću za veliko tatvino in prikrivanje. Pred skoraj dvema letoma se je skupaj s tremi pajdaši povzpel na streho BTC-ja in vlomil skozi podstrešje v izbrano trgovino. Iz njene notranjosti so storilci izmaknili drage plemenite kovine.

Marko Vavpotič -KMA

Sodišče je bilo včeraj bolj milostno od tožilstva, ki je za Ljubišo Pavlovića predlagalo enotno kazen štirih let, in mu izreklo mesec manj kot tri leta zapora. Pavlović se je znašel na zatožni klopi, ker je po mnenju tožilstva zagrešil veliko tatvino, za katero bi lahko scenarij spisali poklicni scenaristi. Skupaj z Đojem Kuneševićem in še z dvema neznanima moškima je »na piko« vzel trgovino v BTC-ju Svet plemenitih kovin Zlatko Srebrnik. V obdobju med 8. in 9. januarjem 2013 so se storilci prikradli skozi luknjo v strehi, nato hodili po podstrešju, pri tem so šteli korake, da so prišli do  izbrane trgovine. Tam so potem znova naredili luknjo in se spustili v njeno notranjost, od koder so odnesli srebrnike, zlatnike, zlate in srebrne palice. V vreče so pospravili več plemenitih kovin v vrednosti najmanj 51 tisoč evrov. 

Ljubiša Pavlović je bil obsojen na dve leti zapora, ker se je s storilci prikradel v trgovino s plemenitimi kovinami.

Đojo Kunešević in Klemen Flere sta se že pokesala greha in bila obsojena zaradi prikrivanja. V nasprotju z njima je Pavlović v svojem zagovoru trdil, da je samo prišel na kraj kaznivega dejanja pomagat Fleretu, da pride iz notranjosti trgovine. Flere je bil potem v postopku zoper Pavlovića zaslišan kot priča in trdil, da je bila ideja o tatvini trgovine Pavlovićeva.

Pri iskanju storilcev je veliko vlogo odigral kar solastnik trgovine, ki mu je po izvršeni tatvini prišlo na uho, da nekdo prodaja večjo količino srebra. Po spletu okoliščin je bil ta »prodajalec« ravno Flere. Petković je na srečanju z njim takoj opazil, da mu ponuja njegove plemenite kovine, zato je prodajalcu naročil, naj mu naslednji dan prinese vse, kar ima, in ga ne bo zatožil policiji, ampak bo na zadevo lepo pozabil. Ko je Flere naslednji dan prinesel žlahtne kovine v vrečki, je Petković že na prvi pogled ugotovil, da »manjka cela gora zlata«, in je takoj poklical policijo.

Sodišče pa ni našlo dovolj dokazov, da je Pavlović skupaj s Kuneševićem izmaknil obutev in oblačila  v vrednosti 21 tisoč evrov iz Alpininega skladišča v Logatcu v času prvonovembrskih praznikov pred dvema letoma, zato ga je tega očitka oprostilo. Je pa našlo dovolj trdnih dokazov, da je Pavlović v skladišču prikrival predmete, za katere je vedel, da so ukradeni. Za očitek na račun tatvine plemenitih kovin mu je sodišče prisodilo dve leti zapora, za prikrivanje leto in na koncu izreklo enotno kazen dveh let in enajstih mesecev sedenja za zapahi.