Svet

Španski kralj v Barceloni branil enotnost Španije

STA
12. 12. 2014, 10.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Španski kralj Felipe VI. je danes v svojem prvem govoru v Barceloni, odkar je v Kataloniji pred dobrim mesecem dni potekalo glasovanje o neodvisnosti, branil enotnost Španije.

Reuters

"Ne smemo dovoliti oslabitve ali delitev v času, ko se svet zaradi vse večje medsebojne odvisnosti gospodarstev in družbe vse tesneje povezuje," je poudaril kralj v nagovoru vodilnim katalonskim gospodarstvenikom.

Kralj je tudi nagovoril katalonskega premierja Artura Masa, ki si prizadeva za neodvisnost Katalonije in možnost za to vidi v predčasnih volitvah. "Svoje moči in strategije moramo združiti bolj kot kdajkoli," je bil odločen, ob tem pa je izpostavil nujnost sodelovanja in solidarnosti. Mas se je sicer srečal s kraljem, a naj z njim ne bi govoril o vprašanju neodvisnosti Katalonije.

Nedavne raziskave javnega mnenja so pokazale, da so Katalonci glede vprašanja neodvisnosti razdeljeni, pri čemer jih je polovica za, polovica proti. Podpora neodvisnosti je največja na podeželju, šibkejša pa v industrijski okolici Barcelone in na obali.