Svet

Ubil šest vojakov

M.J.
11. 12. 2014, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na obrobju Kabula je davi samomorilski napadalec ubil najmanj šest afganistanskih vojakov, še 11 jih je bilo ranjenih. Napadalec se je peš približal avtobusu z vojaki in sprožil eksploziv. Odgovornost so prevzeli talibani.

flick (Simbolna fotografija)

Kabul je v zadnjih tednih pretresel niz smrtonosnih napadov, kar je okrepilo skrbi, da bi lahko Afganistan ob krčenju tuje vojaške navzočnosti znova zdrsnil v spiralo nasilja.

Natova misija v Afganistanu se bo 31. decembra spremenila iz bojne v podporno, število njenih pripadnikov pa se bo skrčilo na 12.500. Na svojem vrhuncu leta 2010 je misija Isaf štela 130.000 vojakov.

Skrajneži v Afganistanu so v zadnjih tednih v Kabulu izvedli niz napadov na poslopja tujcev, vozila veleposlaništev, ameriške vojake in avtobuse z afganistanskimi vojaki.

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je konec tedna ob obisku v afganistanski prestolnici poudaril, da nov val nasilja kaže, da mednarodna skupnost ne sme oklevati pri izkazovanju podpore stabilnemu, varnemu in uspešnemu Afganistanu.

Poudaril je tudi, da Afganistan ne bo šel po poti Iraka, kjer je s strani ameriških sil - te so državo zapustile leta 2011, izurjena iraška vojska dobesedno pokleknila pred skrajneži Islamske države.