Zvezde

Več seksa za boljše zdravje

K.S.
11. 12. 2014, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Če kolikor toliko spremljate dogajanje na Otoku, potem ste - morda tudi na tem mestu – “slišali” za eno izmed najbolj smešnih novodobnih britanskih gledaliških komedij “Nobenega seksa, prosim, Britanci smo!” V njej sta se avtorja Alistir Foot in Anthony Marriott pred več kot štiridesetimi leti ponorčevala iz otoškega odnosa do mesenih radosti. V gledališkem londonskem West Endu so jo prvič uprizorili leta 1971.

Misijonarski položaj je tretji najbolj priljubljen med Slovenci.

Kritiki, ki so radi sitni, posebno, ko gre za seks, so komedijo, kot se rado zgodi zaradi črednega nagona kritikov, soglasno raztrgali. Druge Britance pa je tako zabavala, nasmejala in navdušila, da so jo v polnih dvorah treh gledališč uprizarjali sedemnajst let.

Nobenega seksa? Britanci očitno seksajo (drugače jih ne bi bilo več kot 64 milijonov), vendar zelo malo. Manj kot so takrat, ko se začeli smejati tej komediji. Manj kot so pred dvema desetletjema in manj kot so pred desetletjem.

Zadnja vsedržavna raziskava (največja do zdaj) je pokazala, da se Otočanke in Otočani v starosti kategoriji 16 do 44 let ljubijo manjkrat kot petkrat na… mesec. Moški 4,9-krat na mesec, ženska pa 4.8-krat na mesec, kar je približno 1,2-krat na teden. Pred desetletjem in pred dvema desetletjema so se šestkrat na mesec, kar ni ravno nekaj, s čemer bi se lahko hvalili, je pa precej več, če primerjamo letno količino: 72-krat namesto sedanjih 62-krat. 

 Razlagalci slabljenja britanskega libido so našli precej vzrokov. Minula kriza, varčevalna politika vlade in gospodarsko okrevanje zadnjega leta, dveh, ki ga velika večina ne čuti, prinašajo veliko skrbi in stresov, ki slabo vplivajo na libido. Dobrih osem milijonov jih je tako zadolženih, da se komaj prebijajo iz meseca v mesec in da konec meseca živijo od kovancev. Dobrih pet milijonov, ki so redno zaposleni, jih zasluži tako malo, da nima dovolj niti za hrano… Nezaposlenost se je res zmanjšala, vendar je veliko takih služb, ki danes so, jutri pa jih ni. In tako naprej.  

Arhiv Lady

Pomemben razlog je tudi zapravljanje časa na internetu, posebno na družbenih omrežjih. Številni Britanci gredo v posteljo s pametnimi telefoni, tablicami in prenosnimi računalniki. Tam so namesto na partnerju na facebooku ali na tviterju ali kje drugje v virtualnem svetu. Ravno z internetom je povezan še en razlog za to, da postelje tako malokrat škripljejo. Mnogi moški pa tudi vse več žensk se zaradi spletne pornografije raje posveča “ročnim delom” kot seksa s partnerjem.  

Na usihanje libida vpliva tudi splošno telesno polenjenje, ki se je naselilo tudi v postelje. Skoraj tričetrt (73%) vprašanih Otočanov priznava, da se jim zaradi pomankanja energije ali utrujenosti,”ne da seksati”. Blizu šestdeset odstotkov izmed teh krivi pomankljivo telesno kondicijo.

V raziskavi ni manjkalo tudi priljubljeno vprašanje te vrste raziskav: število dosedanjih partnerjev. Te številke so edine narasle. Britanke so jih imele v povprečju 7,7 (leta 1991 je bilo povprečje 3,7), Britanci pa 11,7 (leta 1991 je bilo povprečje 8,6). Na kratko: Otočani danes manj seksajo kot so pred dvema desetletjema, a imajo za seboj precej več partnerjev, posebno ženske (enkrat več). Prvo ni logično, drugo je, saj se ustalijo precej kasneje kot so se pred dvema desetletjema.

Raziska je pokazala, da obstaja še en zelo pomemben razlog za zmanjšanje količine seksa: problemi z erekcijo pri moških in suhostjo vagine pri ženskah in aseksualnost. Čeprav je šestina vprašanih potožila zaradi problemov, je pomoč poiskalo samo 24 odstotkov moških in 18 odstotkov žensk. Pametne  glave, ki so sodelovale pri raziskavi, poudarjajo, da bomo morali začeti o seksu in seksualnem zdravju razmišljati zelo drugače. Se absolutno strinjam. Seksualno zdravje kot del  splošnega zdravja ne pomeni samo tega, da nimamo spolnih bolezni, ampak da smo sposobni uživati v spolnosti. Precej večkrat kot skoraj petkrat na mesec.