Svet

VIDEO: Osemletna Palestinka objavlja grozljive posnetke

RT/B.K.
28. 11. 2014, 10.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Osemletno palestinsko dekle Jana Tamimi je, oborožena z mobilnim telefonom, verjetno ena izmed najmlajših civilnih novinark na svetu. S svojimi videoposnetki želi svetu prenesti sporočilo, pravi osemletnica.

Youtube

Dekličino rojstna vas Nabi Salih je majhna palestinska naselbina s 600 prebivalci na Zahodnem bregu. Znana je po tem, da njeni prebivalci že tri leta organizirajo tedenske proteste, s katerimi izražajo globoko nestrinjanje s politiko Izraela, ki je za izgradnjo nove izraelske naselbine Halamiš palestinskim vaščanom odvzel več kot polovico njihove zemlje ter zasegel izvir vode. Protesti, na katere Izrael odgovarja predvsem s solzivcem, jedko vodo, zvočnimi granatami in gumijastimi naboji, pa so terjali že tudi več smrtnih žrtev.

Izraelska vojska se na prebivalce Nabi Saliha spravlja tudi ponoči. Takrat namreč izvaja aretacije protestnikov.

Osemletna Jana sicer pravi, da je začela s fotografiranjem in snemanjem, ker na protestih ni videla drugih fotografov in snemalcev. Posnetke s svojega telefona zdaj objavlja na lastnem youtube kanalu. Jana pravi, da želi svetu dostaviti sporočilo svojih ljudi in upa, da bodo njene reportaže pomagale pridobiti mednarodno pozornost, ki bi pomagala boju palestinskega ljudstva.

Youtube

Pri delu jo podpira njena mati Nawal Tamimi, ki je povedala, da je njena hči odraščala med strahom in bolečino in je bila prvič priča demonstracijam že, ko je bila stara tri leta.

Trenutno na Zahodnem bregu živi okoli 350.000 Izraelcev, v strogo varovanih in ograjenih enklavah, od koder vozijo ceste rezervirane izključno zanje. Samo letos se jih je na Zahodni breg priselilo 7.500, izraelske oblasti pa v kratkem načrtujejo gradnjo še vsaj 1500 hiš, pred kratkim pa so odobrile gradnjo še 200 novih domov v vzhodnem delu Jeruzalema.