Zabava

Vsi v Cankarjev dom na etno poslastico!

NN
28. 11. 2014, 10.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V soboto, 29. novembra 2014, bo ob 20. uri v Cankarjevem domu etno koncert odličnih glasbenikov Kapobanda.

Kapobanda je nova etno skupina, ki jo je ustanovil Marko Hatlak konec lanskega leta skupaj z Goranom Bojčevskim, Miho Megličem in Rokom Hozjanom. Večinoma prekaljeni v Terrafolku in tudi uveljavljeni solisti prinesejo na oder najboljše od balkanskega temperamenta, ciganskih, irskih ljudskih pesmi in klasike.

Člani zasedbe Kapobanda ustvarjajo nepredvidljivo čustveno okolje balkanskih napevov. Preizkušajo hitrost svojih prstov in meje svojih inštrumentov skozi preplet solističnih melodij. Poslušalci nikakor ne ostanejo ravnodušni ob zvokih harmonike in glasu, klarineta, kitare in kontrabasa. Sveža etno zasedba Kapobanda si z vrhunskim ustvarjalnim zagonom dovoljuje spajanje različnih glasbenih področij in poslušalcu humorno ponudi nepozabno glasbeno doživetje.

Marko Hatlak, po izobrazbi klasični harmonikar, po duši tango glasbenik, svojo predanost različnim glasbenim zvrstem potrjuje z ustvarjanjem v etno glasbi. Najbolj se je v splošno zavest Slovencev zapisal s skupino Terrafolk, s katero je sodeloval v letih od 2004 do 2013. Za seboj ima veliko turnej po skoraj vseh evropskih državah. Od leta 2013 v duetu s priznano irsko violinistko Uno Palliser izvaja repertoar irske in balkanske ljudske glasbe, poleg tega je sodeloval s številnimi priznanimi glasbeniki: Vlatkom Stefanovskim, Neil Innes, Tommyjem Emmanuelom, Stefanom Milenkovichem in drugimi.

Goran Bojčevski prihaja iz Makedonije, ki ga je zaznamovala s svojim sončnim temperamentom. Pestra je paleta njegovih delovnih okolij in glasbenikov, s katerimi je sodeloval in to še vedno počne. Naj omenimo Vlatka Stefanovskega, v Sloveniji pa je poznan kot član skupine Terrafolk. Poleg bogatega etno ustvarjalnega tona je Bojčevski izvrsten klasični virtuoz. Študij klarineta je začel na akademiji za glasbo v Skopju, diplomiral je v Ljubljani, podiplomski študij pa je končal na prestižni Univerzi v Salzburgu, Mozarteum. Zadnje čase se posveča tudi skladateljstvu.

Miha Meglič je srednješolsko znanje pridobival na SGBŠ v Ljubljani, študij kitare je končal na Deželnem konservatoriju v Celovcu iz jazza, klasike in glasbene pedagogike. Sodeloval je s številnimi glasbeniki in zasedbami (Rok Golob, Orkester Slovenske vojske, Orkester Slovenske filharmonije ...) ter pri številnih projektih zabavne glasbe. Trenutno med drugim tudi poučuje kitaro na glasbeni šoli v Logatcu.

Rok Hozjan je osnovno glasbeno izobrazbo pridobil na Glasbeni šoli Lendava, kjer je zaključil nižjo glasbeno šolo iz klavirja. Med obiskovanjem Srednje glasbene in baletne šole v Mariboru se je začel udejstvovati kot kontrabasist v različnih komornih skupinah in orkestrih. Po maturi je šolanje nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Glasbeno se redno udejstvuje kot basist v skupinah Piazzolleky in Terrafolk, v orkestru Mandolina Ljubljana ter v drugih projektnih zasedbah.