Svet

Na ISS prispela prva italijanska astronavtka

M.J.
24. 11. 2014, 08.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na Mednarodno vesoljsko postajo je danes varno prispelo vesoljsko plovilo sojuz, ki je tja v okviru tričlanske posadke pripeljalo tudi prvo italijansko astronavtko. Njihova pot iz vesoljskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu je trajala nekaj manj kot šest ur, s sabo pa so prinesli tudi obilne nove zaloge hrane.

Arhiv Svet24

Trojici, ki je že na ISS, so se danes pridružili 37-letna Italijanka Samantha Cristoforetti, ruski kozmonavt Anton Škaplerov in ameriški astronavt Terry Virst. Na mednarodni postaji bodo ostali do maja prihodnje leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na ISS je že od konca septembra tudi ruska kozmonavtka Jelena Serova in po prihodu Cristoforettijeve sta tokrat drugič v 16-letni zgodovini ISS na dolgotrajni misiji na njej dve ženski.

Prihod novih članov posadke pomeni tudi veliko okrepitev zalog hrane, ki med drugim tokrat vključujejo skoraj kilogram kaviarja in aparat za izdelavo espresa.

Astronavti si bodo lahko pravo kavo tokrat prvič pripravili zahvaljujoč 20-kilogramskemu aparatu ISSpresso, ki sta ga skupaj izdelali znano italijansko podjetje za proizvodnjo kave Lavazza in podjetje Argotec, ki je specializirano za izdelavo za vesolje primerne hrane in izdelkov.

Cristoforettijeva tako ne bo le prva astronavtka iz Italije v vesolju, ampak tudi prva astronavtka v zgodovini raziskovanja vesolja, ki si bo lahko tam privoščila pravi italijanski espreso, sta v izjavi sporočili podjetji.