Svet

Nemška Levica korak bližje prevzemu oblasti v Turingiji

STA/B.K.
19. 11. 2014, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nemška stranka Levica je še korak bližje prevzemu oblasti v zvezni deželi Turingija. Naslednica nekdanje vzhodnonemške komunistične partije je namreč dosegla dogovor o programu z bodočima koalicijskima partnerjema - socialdemokrati (SPD) in Zelenimi.

Wikipedia

Krščanski demokrati (CDU) kanclerke Angele Merkel, ki so v Turingiji vladali od združitve Nemčij leta 1990, bodo odslej v opoziciji. CDU je sicer na deželnih volitvah 14. septembra prejela največ glasov, a je koalicijo uspelo sestaviti Levici.

Levica je v preteklosti že bila koalicijska partnerka v različnih deželnih vladah, tokrat pa bo prvič prevzela vodenje ene od 16 zveznih dežel.

Člani SPD na deželni ravni so koalicijski dogovor že potrdili, članstvo Levice in Zelenih pa morata o njem še glasovati. Po potrditvi v vseh strankah bo deželni parlament 5. decembra za predsednika deželne vlade predvidoma izvolil Boda Ramelowa

58-letni sindikalist Ramelow je sicer izjavil, da bo koalicijska vlada pod vodstvom njegove Levice spravni projekt, ki bo izvajal pragmatično politiko.