Svet

Obamovo skrivno pismo iranskemu voditelju

STA/B.K.
6. 11. 2014, 07.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama naj bi oktobra poslal tajno pismo iranskemu vrhovnemu vodji, ajatoli Aliju Hameneju, v katerem mu je razložil poglede na skupni interes za boj proti Islamski državi.

Reuters

Obama naj bi v doslej v pismu Hameneju, ki je četrto od leta 2009, sodelovanje proti IS pogojeval s podpisom celovitega sporazuma o iranskem jedrskem vprašanju do 24. novembra.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest danes ni želel komentirati "zasebne korespondence Obame s svetovnimi voditelji", vendar je potrdil, da so se Američani in Iranci doslej že pogovarjali o IS ob robu jedrskih pogajanj.

Obamovo pismo glede boja proti IS ni naletelo na pozitiven sprejem, če je soditi po Hamenejevi izjavi, da je IS skupaj z Al Kaido ustvaril Zahod in sicer zato, da razdeli muslimane.

Predsednik ZDA o svojem dopisovanju razumljivo ni obvestil Izraela in sunitske zaveznike na Bližnjem vzhodu, ki živijo v strahu, da se bo Washingtonu morda res uspelo dogovoriti s Teheranom, kar bi odnose v regiji postavilo na glavo in to ne v njihovo korist. Prav tako ni obvestil največjega izraelskega zaveznika v ZDA, to je ameriškega kongresa.