Svet

Na festivalu pasjega mesa zakoljejo 10 tisoč psov

G.G.
24. 10. 2014, 09.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kitajsko veterinarsko združenje je oblastem v Yulinu poslalo pismo, v katerem opozarjajo, da bi bilo potrebno ustaviti množično uživanje pasjega mesa, saj lahko poveča možnost širjenja stekline.

Reuters

Bolj kot samo uživanje pasjega mesa, ki je pač na Kitajskem del tradicije, strokovnjake moti transport tako velikega števila psov. Na enem mestu se zbere več kot 10.000 psov, ki je na kraju samem zakoljejo. Ob takšni koncentraciji psov pa je seveda možnost prenosa stekline in drugih bolezni večja.

Oblasti v Yulinu trdijo, da ne organizirajo festivala, prepovedati pa ga ne morejo, saj na Kitajskem ni prepovedano prehranjevanje s pasjim mesom.

Reuters

Strokovnjaki opozarjajo tudi, da izvor pasjega mesa ni preverjen, na kar kaže več primerov z zastrupljenim mesom. Zadnji primer se je zgodil pred dvema mesecema, ko je v Zhejiangu 17 moških priznalo, da so trgovali z zastrupljenim pasjim mesom, ki je končalo na krožnikih v restavracijah.

Organizacije za zaščito živali in vse večji del kitajskega prebivalstva vse bolj ostro nasprotujejo takšnim, za zahodnjaške pojme barbarskim praksam. A kot je povedal eden od domačinov iz Yulina za spletno stran Vice: »Obstaja pes, ki je človekov najboljši prijatelj, in obstaja pes, ki je za hrano. V Indiji pa so svete krave, ki jih v Evropi veselo jeste.«