Svet

Hudhud že pustoši po vzhodni obali Indije

STA/G.G.
12. 10. 2014, 09.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Močan ciklon Hudhud, ki prinaša vetrove s hitrostjo do 200 kilometrov na uro, že pustoši po vzhodni obali Indije. Z območja zveznih držav Andhra Pradesh in Orissa poročajo o veliki gmotni škodi, evakuirali so kakih 350.000 ljudi. Ciklon je med drugim podrl na stotine dreves in številne električne vode. Zaenkrat poročajo o dveh mrtvih.

Reuters
Središče ciklona bo sicer po napovedih kopno doseglo v nekaj urah pri mestu Visakhapatnam, ki je z dvema milijonoma prebivalcev tretje največje mesto na vzhodni obali Indije.

Poleg silovitega vetra in obilnih padavin nevarnost med drugim preti z morja, saj bi lahko zaradi ciklona nizka obalna območja zalil do dva metra visok val, opozarja britanski BBC. Ključnih naj bi bilo predvsem prvih šest ur.

Najhuje bo ob severni obali zvezne države Andhra Pradesh in južni obali zvezne države Orissa. Nevarnost poplave z morja med drugim grozi območju Visakhapatnama, Vijayanagarama in Srikakulama. Poplave zaradi obilnega deževja grozijo poleg tega zveznima državama Chhattisgarh in Telengana.

Super ciklon, ki je leta 1999 prizadel Orisso, je terjal več kot 8000 življenj. Oktobra lani so zaradi ciklona Phailin v zveznih državah Orissa in Andhra Pradesh evakuirali kar pol milijona ljudi.