Svet

Pozitivna ocena doslej 16 komisarskim kandidatom, pri petih zapleti

STA
3. 10. 2014, 16.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pozitivno oceno na ustnem izpitu v Evropskem parlamentu je doslej dobilo 16 od 21 komisarskih kandidatov, ki so jih že preverili. Pri kandidatih iz Češke, Francije, Madžarske, Španije in Velike Britanije pa se zapleta. Ocene njihovih nastopov bodo znane prihodnji teden, ko bo na vrsti še šest kandidatov za podpredsednike, tudi Alenka Bratušek.

Reuters
Preizkušnjo v Evropskem parlamentu so doslej s pozitivnimi ocenami pristojnih odborov opravili komisarski kandidati iz Malte, Švedske, Hrvaške, Nemčije, Portugalske, Litve, Grčije, Avstrije, s Cipra, iz Slovaške, Romunije, Belgije, Irske, Bolgarije, Poljske in Danske.

Odbori, pristojni za zaslišanja, naj bi kandidate ocenili v 24 urah, vendar se po ustnih izpitih treh najbolj spornih kandidatov vse bolj zapleta. Ocenjevanje spornih kandidatov je preloženo na prihodnji teden, nekateri bodo morali na pisni ali ustni popravni izpit.

Najbolj kritični so bili doslej evropski poslanci do Britanca Jonathana Hilla, kandidata za prevzem resorja za finančne storitve, ki bo moral v torek na ustni popravni izpit, še prej pa bo moral odgovoriti na dodatna pisna vprašanja.

Dodatna pisna vprašanja dobijo tudi Čehinja Vera Jourova, kandidatka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov, Francoz Pierre Moscovici, gospodarski in finančni kandidat, ter Madžar Tibor Navracsics, kandidat za izobraževanje, kulturo, mlade in državljanstvo. Jourova in Navracsics morata odgovoriti do nedelje, Moscovici pa do torka.

V primeru Francoza Moscovicija se še vedno omenja tudi možnost drugega ustnega zagovora. Vse je odvisno od dogovorov med največjima političnima skupinama, desnosredinsko Evropsko ljudsko stranko (EPP) in evropskimi socialisti.

Najmočnejši politični skupini v Evropskem parlamentu naj bi bili pred zaslišanji sklenili pakt o nenapadanju, vendar dejansko stanje kaže drugače. V EPP so ostro napadli Moscovicija in ga bodo očitno držali za talca do konca zaslišanj, da vidijo, kako bodo izpite prestali preostali njihovi kandidati, predvsem Finec Jyrki Katainen.

Socialisti napadajo konservativne kandidate. Najbolj je na udaru socialistov Madžar, ki je tudi močno razdelil njihovo skupino. Nekateri so odločno proti njemu, drugi želijo spremembe glede njegovega resorja.

V primeru Španca Miguela Ariasa Caneteja, kandidata za podnebno ukrepanje in energijo, so socialisti pred ocenjevanjem zahtevali pravno mnenje o spreminjanju njegove izjave o finančnih interesih. Nato bo znano, kaj ga čaka. Dodatnih pisnih vprašanj naj ne bi dobil.

Hill je edini komisarski kandidat, ki ga je predlagala vlada iz evropske družine zmernih evroskeptikov, Evropskih konservativcev in reformistov, ter tako lahka tarča obeh najmočnejših skupin. Podobno velja za Čehinjo, ki je ena petih komisarskih kandidatov, ki prihajajo iz vrst evropskih liberalcev.

Dokončne odločitve o zaslišanjih se pričakujejo v četrtek od predsednikov političnih skupin v Evropskem parlamentu. Za zdaj je po navedbah več virov v Evropskem parlamentu še vse odprto. Povsem mogoče je, da na koncu ne bo žrtev in da se bodo zaslišanja končala le s kakšnimi strukturnimi spremembami, a tudi bolj krvavega scenarija ni mogoče izključiti.

Najprej pa se čaka še na "težkokategornike", na preostalih šest kandidatov za podpredsednike komisije. V ponedeljek bodo poleg Bratuškove na vrsti še Latvijec Valdis Dombrovskis, Estonec Andrus Ansip in Italijanka Federica Mogherini. Zadnja pa bosta v torek dopoldne zaslišana še Finec Katainen in prvi podpredsednik, Nizozemec Frans Timmermans.