Svet

Američan želel priplavati do severnokorejskega voditelja

STA/G.G.
17. 9. 2014, 11.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Južni Koreji so vojaki pridržali ameriškega državljana, ki je, kot kaže, skušal preplavati reko Han na mejnem območju med obema Korejama. Moški je preiskovalcem povedal, da se je želel srečati s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-Unom.

Reuters
Je pravi Kim že videl film?
Američana so izročili pristojnim oblastem, na ameriškem veleposlaništvu pa dogodka zaenkrat še niso komentirali. Medtem pa je vladni vir sporočil, da je obmejna patrulja našla moškega, starega nekaj čez 30 let, ki je izčrpan ležal na južnem bregu mejne reke Han.

Poskusi tovrstnega prečkanja močno zastražene meje so redki in zelo nevarni.

Sicer pa je prav tako septembra nek Južnokorejec skušal odplavati v Severno Korejo čez reko Imjin, a so ga pripadniki južnokorejske vojske ustrelili.

Zadnji incident spominja tudi na drug primer, ko je Američan Evan Hunziker leta 1996 preplaval reko Yalu med Kitajsko in Severno Korejo. Gol in očitno pijan se je za potezo odločil po stavi s prijateljem, ki je prav tako popival z njim. Zaradi obtožb o vohunjenju so ga v Severni Koreji aretirali in ga za tri mesece priprli.

V Severni Koreji so trenutno zaprti trije ameriški državljani, in sicer Kenneth Bae, Mathew Miller in Jeffrey Fowle.

Miller je bil obsojen na šest let prisilnega dela zaradi sovražnih dejanj proti režimu, prav tako je bil na 15 let prisilnega dela zaradi upora proti režimu obsojen Američan korejskega rodu Bae. Fowle, ki je aprila prispel v Severno Korejo kot turist, pa čaka na sojenje, ker naj bi v hotelu pustil Biblijo, še navaja AFP.