Svet

Norveška obsoja madžarsko racijo

L.T.
12. 9. 2014, 19.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Madžarska policija izvaja racije v sklopu kriminalne preiskave proti nevladnikom, ki jih obtožuje financiranja opozicije.

Reuters

Posebne enote policije so v torek izvedle racijo prostorov nevladne organizacije Okotars, ki razdeljuje sredstva norveškega mehanizma. Predstavnik vlade Zoltan Kovacs trdi, da so odkrili nepravilnosti, saj se sredstva naj ne bi porabljala namensko. Kovacs prav tako pričakuje, da bodo sodišča proučila, ali se je omenjena organizacija ukvarjala z nelegalnim bančništvom.

Direktorica Okotarja Veronika Mora zavrača obtožbe. Pravi, da je policija zasegla dokumente o kratkoročnih posojilih z nizkimi obrestmi, ki so jih ostalim nevladnim organizacijam posojali, da bi se te lahko prijavljale na evropske razpise. Predstavnik vlade je sicer za Reuters povedal, da so kot problematične identificirali predvsem organizacije z levimi političnimi povezavami, pri tem je med ostalimi izpostavil Transparency international.

Norveška je že sprejela povračilne ukrepe in zamrznila 153 milijonov evrov sredstev, ki jih madžarska vlada črpa v sklopu razpisov evropskega gospodarskega prostora.

Zadnji razvoj dogodkov je le delček v mozaiku premikanja Madžarske na skrajno desno, ki ga izvaja premier Viktor Orban. V govoru konec julija je med ostalim povedal, da se uvaja koncept »delovne države«, v kateri državljani niso upravičeni do socialnih storitev, te si prislužijo šele z zaslugami. Pri tem je kritiziral opozicijo, predvsem ko je financirana iz tujine, saj meni, da se v Evropi izvaja rdeče-zeleni napad na tradicionalne evropske vrednote.