Svet

Enomesečni pripor za Bošnjake, osumljene terorizma

L.T.
10. 9. 2014, 17.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Sodišče BiH je odredilo enomesečni pripor za pet osumljenih. Odvetnik Bilala Bosnića meni, da gre za politični proces, saj tožilstvo resolucijo Združenih narodov uporablja za nazaj.

SAFF.ba

Na podlagi predloga tožilstva BiH je sodišče odredilo enomesečni pripor za pet osumljencev, aretiranih v akciji Damask. Obtožujejo jih kaznivega dejanja organiziranja teroristične skupine, javnega pozivanja k terorističnim dejanjem in njihovega naročanja.

Sodišče je potrdilo, da obstaja utemeljen sum za očitana kazniva dejanja. Pripor je odrejen na podlagi begosumnosti in zaradi suma, da bodo obtoženi v primeru odhoda na prostost skušali vplivati na priče v postopku oziroma da bodo skušali izvršiti kazniva dejanja, ki jim jih očita tožilstvo. Dva osumljena sta bila spuščena na prostost, sedem pa jih bo na sodni proces čakalo v hišnem priporu.

Tuji borci v Siriji se leta 2013 še niso zavedali, da sodelujejo v terorizmu.

Adil Lozo, odvetnik priprtega Bilala Bosnića, ocenjuje, da tožilstvo svoj primer pripravlja na podlagi predpostavk in pavšalnih ocen kaznivih dejanj. Po njegovi oceni skuša tožilstvo predstaviti, da so obtoženi organizirali odhode posameznikov v Sirijo leta 2013 z namenom, da bi sodelovali v spopadih z organi sirijskih oblasti in v napadih na civilno prebivalstvo, ki se ne strinja z vzpostavitvijo islamskega kalifata. Lozo še poudarja, da je tožilstvo zamolčalo, da je Varnostni svet Združenih narodov resolucijo 2170, ki prepoveduje odhode na tuja vojna žarišča in sodelovanje v tujih vojskah, sprejel šele 15. avgusta 2014. Obtoženi se torej leto poprej še niso mogli zavedati, da je njihova dejavnost terorizem. Na podlagi te retroaktivne uporabe zakonodaje Lozo označuje proces za politično nameščenega.