Slovenija

Nevarnost zemeljskih plazov

G.G./STA
10. 9. 2014, 16.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zaradi velike količine padavin obstaja na vzhodu, severovzhodu in vzhodnem delu osrednje Slovenije povečana verjetnost zemeljskih plazov. Ti se lahko pojavijo tudi v severozahodni Slovenije, vendar je to manj verjetno, so sporočili iz Geološkega zavoda Slovenije.

STA
Zavod poziva prebivalce omenjenih delov Slovenije, predvsem tistih, kjer so se zemeljski plazovi že pojavljali, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, ki so zgrajeni na pobočjih ali tik ob njih.

Do večjega zemeljskega plazu je danes okoli 10. ure prišlo v Štravberku pri Otočcu. Plaz, ki ga je sprožilo močno deževje, se je utrgal približno 300 metrov nad stanovanjsko hišo, ki leži v grapi pod pobočjem, zato so morali njene prebivalce evakuirati.

V torek popoldne je prišlo do plazu v Skornem pri Šoštanju. Evakuirali so šest družin. Do večera bodo predvidoma tri družine vselili nazaj, za preostale pa bodo poskrbeli občina ali sorodniki.

Zaradi zemeljskega plazu je bilo treba zapreti lokalno cesto Šoštanj-Lokovica, plazovi in poplavljena cestišča pa ovirajo promet tudi na več odsekih na cesti Ožbalt-Zgornja Kapla. Prav tako je oviran promet na dolenjski avtocesti na počivališču Podsmreka proti Ljubljani.