Svet

Izrael pripravljen na brezpogojno podaljšanje prekinitve ognja

STA/ mv
6. 8. 2014, 22.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Izrael je nocoj izrazil pripravljenost, da brez postavljanja pogojev podaljša sedanjo 72-urno prekinitev ognja na območju Gaze, ki se sicer izteče v petek zjutraj.

Reuters

"Izrael nima nobenih težav z brezpogojnim podaljšanjem prekinitve ognja," je za več tujih medijev povedal neimenovani predstavnik izraelske vlade.

V Kairu medtem potekajo pogajanja o trajni prekinitvi ognja v Gazi. Prvi krog pogovorov je potekal v torek, drugi je sledil danes. Pogovori sicer potekajo ob posredovanju Egipta in ne neposredno med izraelsko in palestinsko delegacijo, ki pa sta obe v Kairu.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer nocoj znova ostro branil Izrael pred očitki, da je v Gazi uporabil povsem nesorazmerno silo. Kot je poudaril, je bila izraelska enomesečna operacija v Gazi "upravičena" in "sorazmerna", za visoko število civilnih žrtev pa je krivo palestinsko gibanje Hamas.

Kot je še poudaril v svoji prvi javni izjavi, potem ko je v torek zjutraj stopila v veljavo tridnevna prekinitev ognja, bi bilo nesorazmerno kvečjemu to, če "ne bi branili svojih ljudi in bi dali teroristom licenco za ubijanje". "Tragedija Gaze je v tem, da ji vlada Hamas," je še bil jasen Netanjahu.

Nasilje na območju Gaze je doslej terjalo življenja 1875 Palestincev, večinoma civilistov, na izraelski strani pa je bilo ubitih 67 ljudi, večinoma vojakov.