Svet

Na Švedskem divja najhujši gozdni požar v zadnjih desetletjih

STA/ mv
6. 8. 2014, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V gozdovih v osrednjem delu Švedske zadnje dni divja hud požar, zaradi katerega so danes tja na pomoč odletela francoska in italijanska gasilna letala, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot še navajajo, gre za najhujši gozdni požar v Skandinaviji v zadnjih 40 letih.

Francoski kanader, ki je vzletel iz oporišča v bližini Marseilla na jugu Francije, se je pri gašenju požara pridružil dvema podobnima italijanskima letaloma z rezervoarji z vodo. Švedska sama nima tovrstnih letal in je doslej za gašenje uporabljala helikopterje.

Požar, ki je izbruhnil med nenavadno vročim in suhim poletjem s temperaturami nad 30 stopinjami Celzija, je doslej uničil že skoraj 170 kvadratnih kilometrov gozdov. Terjal je že tudi prvo smrtno žrtev; v torek so namreč na območju požara našli mrtvega 30-letnika. Po dosedanjih podatkih je povzročil za 54 milijonov evrov škode.

Proti ognjenim zubljem se bori od 150 do 200 ljudi. Nedavne kratkotrajne padavine so sicer nekolike olajšale gašenje, a se v naslednjih dneh znova obeta suho in vroče vreme.