Svet

Znana približno tretjina kandidatov za evropske komisarje

STA
15. 7. 2014, 11.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Prihodnji predsednik Evropske komisije, Luksemburžan Jean-Claude Juncker mora po potrditvi v Evropskem parlamentu sestaviti komisarsko ekipo, ki naj bi bila znana najpozneje do septembra, ko so načrtovana zaslišanja kandidatov v parlamentu. Približno tretjina članic EU je kandidata za evropskega komisarja že izbrala.

Arhiv Svet24
AVSTRIJA znova predlaga Johannesa Hahna, sedanjega komisarja za regionalno politiko, ki želi obdržati svoj resor.

BELGIJA je v postopku oblikovanja nove vlade in za zdaj še ni jasno, koga bo predlagala. Sedanji komisar Karel De Gucht je izrazil željo, da bi ostal na položaju in še naprej vodil trgovinska pogajanja z ZDA.

BOLGARIJA je na poti k predčasnim volitvam, vprašanje kandidata je še odprto. Sedanja komisarka Kristalina Georgieva si močno prizadeva za položaj visoke zunanjepolitične predstavnice. Na CIPRU velja za favorita govorec vlade Hristos Stilianidis.

Na ČEŠKEM se med morebitnimi kandidati omenjata glavni pogajalec v pristopnih pogajanjih Pavel Telička in bivši finančni minister Pavel Mertlik, bivša evropska poslanka Zuzana Roithova pa je to možnost že zavrnila.

DANSKA komisarskega kandidata še ni predlagala. Premierka Helle Thorning-Schmidt se omenja kot morebitna kandidatka za predsednico Evropskega sveta. Med morebitnimi kandidati za komisarski položaj pa se omenja finančna ministrica Margrethe Vestager.

ESTONIJA je bila prva, ki je izbrala svojega kandidata. To je bivši dolgoletni premier Andrus Ansip. Zanimal naj bi ga gospodarski ali proračunski resor.

FINSKA je bivšega predsednika vlade Jyrkija Katainena predlagala kot zamenjavo za komisarja za gospodarske in denarne zadeve Ollija Rehna, ki je šel v Evropski parlament. Katainen bo po pričakovanjih ostal tudi v novem mandatu. Omenja pa se tudi kot kandidat za predsednika Evropskega sveta. Kot najverjetnejši kandidat

FRANCIJE se že dlje časa omenja bivši finančni minister Pierre Moscovici, v zadnjih dneh pa je prišel v ospredje bivši premier Jean-Marc Ayrault, ki se resno omenja tudi kot kandidat za predsednika Evropskega sveta. Pojavlja pa se tudi ime bivše ministrice za zaposlovanje in pravosodje Elisabeth Guigou, ki naj bi jo zanimal tudi položaj visoke zunanjepolitične predstavnice.

GRČIJA se še ni odločila. Sedanja komisarka za ribištvo Maria Damanaki naj bi želela ostati na položaju in njeno vnovično imenovanje ni izključeno, pojavlja pa se tudi ime bivše zunanje ministrice Dore Bakojanis.

HRVAŠKA bo po pričakovanjih znova predlagala Nevena Mimico, sedanjega komisarja za zaščito potrošnikov, ki se je komisiji pridružil pred enim letom ob vstopu Hrvaške v EU.

IRSKA je predlagala okoljskega ministra Phila Hogana.

ITALIJA se z zunanjo ministrico Federico Mogherini poteguje za dvoklobučniški položaj visoke zunanjepolitične predstavnice in podpredsednice komisije.

LATVIJA je izbrala bivšega predsednika vlade Valdisa Dombrovskisa, ki je bil sicer maja izvoljen v Evropski parlament.

V LITVI krožita imeni osmoljenca na predsedniških volitvah Zigmantasa Balčytisa in zunanjega ministra Linasa Linkevičiusa.

LUKSEMBURG bo imel predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja.

MADŽARSKA naj bi predlagala bivšega pravosodnega in sedanjega zunanjega ministra Tiborja Navracsisa. Zanimala naj bi jo širitev.

MALTA se je že odločila, da bo njen kandidat bivši minister za turizem Karmenu Vella.

NEMČIJA znova predlaga sedanjega komisarja za energijo Güntherja Oettingerja, ki želi obdržati svoj resor.

NIZOZEMSKA naj bi predlagala finančnega ministra in šefa evroskupine Jeroena Dijsselbloema, ki naj bi bil kandidat za pomemben finančni resor. Zunanji minister Frans Timmermans pa se omenja kot kandidat za položaj visokega zunanjepolitičnega predstavnika.

POLJSKA se je odločila, da bo namestnik finančnega ministra Jacek Dominik do konca mandata nasledil Janusza Lewandowskega, ki je odšel v Evropski parlament. A Dominik naj ne bi ostal tudi v novem mandatu. Omenja se možnost, da bi se lahko znova vrnil Lewandowski. Poljaki želijo resor za energijo. Zunanji minister Radoslaw Sikorski se sicer poteguje za položaj visokega zunanjepolitičnega predstavnika.

PORTUGALSKA naj bi predlagala bivšo evropsko poslanko Mario da Graca Carvalho, bivšo ministrico za znanost.

ROMUNIJO bi lahko še naprej zastopal Dacian Ciolos, sedaj komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja. Omenja se tudi bivša evropska poslanka in sedanja okoljska ministrica Rovana Plumb.

SLOVAŠKA znova predlaga Maroša Šefčoviča, ki je sedaj komisar za institucionalne in upravne zadeve.

SLOVENIJA je napovedala, da bo odločitev sprejela po predčasnih volitvah, ki so bile v nedeljo.

ŠPANIJA se je odločila, da bo njen kandidat bivši minister za kmetijstvo Miguel Arias Canete. Finančnega ministra Luisa de Guindosa pa zanima položaj šefa evroskupine.

ŠVEDSKA se še ni odločila. Zunanji minister Carl Bildt se omenja kot kandidat za naslednika Catherine Ashton. Omenja se tudi možnost, da bi na položaju ostala komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström, ki bi se lahko potegovala za resor zaposlovanja.

VELIKA BRITANIJA kandidata še ni izbrala, že nekaj časa kroži ime bivšega ministra za zdravje in bivšega predstavnika vlade, odgovornega za odnose s parlamentom, Andrewa Lansleyja.