Svet

EU skuša pomiriti Moskvo glede pridružitvenega sporazuma s Kijevom

STA
11. 7. 2014, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Visoki predstavniki Ukrajine, Rusije in Evropske unije so danes začeli prvi krog pogovorov, katerih namen je pomiriti Moskvo glede posledic pridružitvenega sporazuma, ki ga je Kijev sklenil z EU. Rusija grozi, da bo sprejela protiukrepe, če bo sporazum škodoval njenemu gospodarstvu.

Reuters
Sporazum odpira Ukrajino za uvoz iz držav EU. Moskvo skrbi, da bodo poceni evropski proizvodi preplavili Rusijo, ki ima svoj prostotrgovinski sporazum s Kijevom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Evropski komisar za trgovino Karel De Gucht je po pogovorih z ukrajinskim zunanjim ministrom Pavlo Klimkinom in ruskim ministrom za gospodarski razvoj Aleksejem Uljukajevom v Bruslju dejal, da so se dogovorili, da bodo v prihodnjih tednih na visoki ravni naslovili skrbi Rusije.

Novo srečanje na ministrski ravni so napovedali za 12. september. Po srečanju je ruski minister ponovil, da pomeni sporazum nevarnost za rusko gospodarstvo, da pa so se dogovorili za okvir nadaljnjih pogovorov. Načrtovan podpis pridružitvenega sporazuma z Ukrajino je novembra lani sprožil ukrajinsko krizo. Tedanji predsednik Viktor Janukovič ga je v zadnjem trenutku pod pritiskom Moskve zavrnil, kar je sprožilo množične proteste in njegovo odstavitev ter nato krizo.

Ukrajina je potem marca letos podpisala politični del sporazuma o krepitvi vezi z EU, 27. junija pa še gospodarskega. Da bi pomirila Rusijo, jo je nato unija povabila na tristranske politične pogovore o izvajanju sporazuma.