Slovenija

Poslanski ring: Zelo težko bo povrniti zaupanje v Slovenijo

J.P.
11. 7. 2014, 21.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Alenka Bratušek je začasno »zamrznila« proces privatizacije, vse dokler oblasti ne prevzame nova vlada. S to potezo je požela vrsto negativnih odzivov in odgnala zasebne naložbene sklade, ki so se zanimali za nakup Telekoma Slovenije.

Arhiv Svet24

Kako komentirate potezo predsednice vlade in kako gledate na privatizacijo podjetij v državni lasti?

Piše: Franc Bogovič (SLS)

Z osamosvojitvijo in vstopom v krog demokratičnih evropskih držav se je Slovenija odločila tudi za tržno gospodarstvo in s tem za privatizacijo družbene lastnine. V SLS smo bili prepričani, da se lahko privatizacija slovenskih podjetij zgodi postopoma, povečini s prodajo domačim lastnikom. Žal so nekateri posamezniki takšen pristop v preteklosti močno zlorabili, prevzeli in izčrpali podjetja ter mnoge pahnili v propad. Tako se v vodenje podjetij v državni lasti še vedno vse prepogosto vpleta politika, posledično je z redkimi izjemami uspešnost teh podjetij precej pod pričakovanji. Tako se pod vprašaj resno postavlja nadaljnja prihodnost teh družb, zato jim je treba poiskati dobre strateške lastnike, ki bodo sposobni zagotavljati nadaljnji tehnološki razvoj in s tem delovna mesta. Kljub temu se v SLS zavzemamo, da bi v državni lasti ostala ključna prometna in energetska infrastruktura ter nekatere donosne naložbe, kot je na primer Krka, v kateri država nima neposrednega vpliva. Pri družbah, ki upravljajo z infrastrukturnimi objekti, se za upravljanje predvidoma podeli koncesija. 

S to nepremišljeno potezo bo težko povrniti zaupanje v Slovenijo.

V SLS smo leta 2012 sodelovali pri ustanovitvi SDH, katerega naloga bi morala biti učinkovito upravljanje državnega premoženja brez vmešavanja politike in pregledna izpeljava privatizacijskih postopkov. Vlada Alenke Bratušek je kljub začetnemu nasprotovanju na pritisk Evropske unije sestavila neki seznam 15 podjetij in začela s prodajnimi postopki. Toda tik pred volitvami je Vlada RS brez razloga zaustavila ta proces in povzročila novo nezaupanje med vlagatelji, ki so se začeli množično umikati. S to nepremišljeno potezo pa ne bomo le oškodovani vsi državljani, zelo težko bo tudi povrniti zaupanje v Slovenijo. 

PIŠE: Janko Veber (SD)

Na sporne in nepremišljene prodaje posrednih in neposrednih državnih deležev v slovenskih podjetjih sem opozarjal, še preden je državni zbor sprejel sklep o soglasju o prodaji 15 podjetij. Bil sem odločno proti omenjenemu sklepu. Žal smo že danes priča posledicam, ko nepremišljene odločitve glede privatizacije nekatera podjetja peljejo po poti izčrpavanja ter izgube delovnih mest. Vlada je v dodatnih pojasnilih k sprejetemu sklepu sicer obljubila, da bo ustanovljena komisija, ki bo spremljala prodaje in cilje le-teh, pa do danes te komisije po dostopnih informacijah ni.
Socialni demokrati menimo, da je privatizacija vprašanje, pri katerem ne sme biti najmanjšega dvoma pri odločitvah, ko gre za zaščito delovnih mest in vitalnih interesov naše države. Zato je treba sprejeti strategijo upravljanja kapitalskih naložb, ki mora dati jasne odgovore, katere naložbe so strateške in jih država pod nobenimi pogoji ne sme prodati. Za naložbe, ki se prodajajo, pa bo treba sprejeti letni načrt prodaje, za katere pa mora državni zbor določiti pogoje, pod katerimi se podjetje lahko proda. Mehanizmi kontrolnega deleža, s katerim država ohrani svoj veto glas v podjetju, zagotovila o ohranjanju blagovne znamke ter delovnih mest, pa bi morali biti prej stalnica kot pa izsiljeno ravnanje države takrat, ko so pogodbe že podpisane in ko država nima več vpliva na prodana podjetja. Logika, ki ji je pri prodaji slovenskih podjetij do sedaj sledila vlada pod taktirko Alenke Bratušek, se v veliki meri kaže kot škodljiva, zato bomo Socialni demokrati vztrajali pri zavezi, da se špekulativnim in škodljivim nakupom našega premoženja odločno da rdeči karton.
 

CITAT: Ne sme biti najmanjšega dvoma pri odločitvah, ko gre za zaščito delovnih mest.