Svet

Na protestih v Kosovski Mitrovici več ranjenih

STA
22. 6. 2014, 16.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Med protestom kosovskih Albancev proti gradnji "parka miru" v severnem, večinsko srbskem delu Kosovske Mitrovice, je danes v južnem delu mesta prišlo do spopadov med protestniki in policijo. Ranjena sta bila dva policista in en novinar, poškodovano je bilo policijsko vozilo, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Arhiv Svet24
Nemiri?

Skupina protestnikov je na pripadnike kosovske policije metala kamenje, ti pa so odgovorili s solzivcem.

Protesta se je blizu mostu čez reko Ibar, na katerem so oblasti severnega dela mesta v sredo postavile cvetlična korita, udeležilo več sto kosovskih Albancev.

Cvetlična korita so postavili na kraju, od koder so isti dan kosovski Srbi po treh letih sami odstranili dva metra visoko barikado iz kamenja in betona. Župan severnega dela Kosovske Mitrovice Goran Rakić je ob tem zatrdil, da želijo tam urediti "park miru". To je sprožilo današnji protest, za varovanje pa so skrbele okrepljene enote kosovske policije in mednarodnih enot sil Kfor.

Barikado so tako kot v številnih drugih mestih kosovski Srbi postavili leta 2011, da bi preprečili Prištini, da bi izvajala svojo oblast na večinsko srbskem severu Kosova, potem ko je Kosovo leta 2008 razglasilo neodvisnost, ki je Beograd ne priznava.