Svet

Papež Frančišek bo pred upokojitvijo za nasvet prosil Boga

STA
13. 6. 2014, 18.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Papež Frančišek bo prosil Boga za nasvet, kdaj bo nastopil čas za upokojitev, tako kot je to naredil njegov predhodnik, 87-letni Benedikt XVI. Obenem je kritiziral fundamentalizem ter svetovni gospodarski sistem, papamobil pa označil kot konzervo sardin.

"Glede na to, da živimo dlje, pridemo do starosti, ko ne moremo več opravljati stvari," je  77-letni papež povedal dopisniku španskega dnevnika La Vanguardia iz Vatikana.

Menil je, da je Benedikt storil "veliko potezo", ko je lani zapustil mesto papeža in tako odprl možnost drugim. Benedikt je bil namreč prvi papež od srednjega veka naprej, ki je odstopil. Sedaj živi v nekdanjem samostanu v Vatikanu.

"Storil bom enako, kot je on: prosil Gospoda, da mi pokaže, ko bo nastopil pravi trenutek in mi povedal, kaj storiti, in zagotovo mi bo povedal," je dejal duhovni vodja 1,2 milijarde katoličanov.

Nanašajoč se na obisk na Bližnjega vzhoda minuli mesec je Frančišek ostro kritiziral verski fundamentalizem kot obliko nasilja. "Fundamentalistična skupina, četudi ne ubije nikogar, četudi ne zadeva nikogar, pomeni nasilje. Mentalna struktura fundamentalizma je nasilje v imenu Boga," je še menil.

Argentinski papež je do neke mere izrazil razumljivost do separatizma, kot denimo v primeru bivše Jugoslaviji, vendar je poudaril, da ti modeli ne veljajo v vseh primerih. "Vsaka delitev me skrbi," je še dejal ter dodal, da "obstajajo narodi tako raznolikih kultur, ki jih ni mogoče niti zlepiti".

Ostro je kritiziral svetovni gospodarski sistem, ki po njegovih besedah pušča milijone mladih brezposelnih, v ospredje pa postavlja denar. "To je norost," je še menil.

Papež je obenem komentiral svojo odločitev, da se izogiba vožnji s papamobilom. "Ne morem pozdravljati ljudi in jim povedati, da jih imam rad iz konzerve za sardine, četudi je to steklo," je dejal ter dodal, da bi se mu res lahko kaj zgodilo, "a bodimo realni, pri moji starosti nimam veliko za izgubiti".