Svet

V Maglaju v BiH primanjkuje hrane za žrtve poplav

STA
5. 6. 2014, 15.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V prostorih Rdečega križa v Maglaju na severu BiH so danes po štirih dneh znova začeli deliti pakete hrane prebivalcem, ki so jih prizadele katastrofalne poplave sredi maja. Kot je za STA povedal sekretar Rdečega križa v mestu Mersad Mehinagić, humanitarno pomoč zagotavljajo za 1800 najbolj ogroženih prebivalcev.

Reuters

Reka Bosna je povzročila velikansko škodo v mestu, v katerem je na hišah sredi mesta videti še sledi vojne iz 90. let minulega stoletja. V Maglaju živi približno 6000 ljudi.

Maglaj je v BiH eno najbolj prizadetih mest v poplavah. Naravna ujma je pustila strašne posledice na ulicah mesta. Poplavila je približno 1600 stanovanjskih objektov. Lastniki hiš čistijo naplavine mulja, lesa in smeti, ki jih je voda prinesla na njihova dvorišča in pred stavbe. Številne hiše so brez oken v prvih nadstropjih. Na soncu sušijo pohištvo in zračijo stanovanjske prostore. Čistijo avtomobile, ki so tudi končali v vodi.

Pred skladiščem Rdečega križa več deset ljudi potrpežljivo čaka na pakete humanitarne pomoči, ki so jih danes znova začeli deliti. Na prizorišču je tudi policist, a ni bilo potrebe po posredovanju, kot je to bilo konec maja.

V skladišču je veliko različne humanitarne pomoči, primanjkuje pa hrane. V začetku tedna so imeli zgolj 100 paketov s hrano, povprečno pa je vsak dan hrano iskalo 500 ljudi.

Kot je še dejal Mehinagić, so danes znova prispeli tovornjaki z interventno količino živil. Izpostavil je, da so v prvih dneh po poplavi dobili veliko hrane in ostale humanitarne pomoči, potem pa so zaloge usahnile. Za pomoč se je med drugim zahvalil slovenskim donatorjem, posebej Rdečemu križu s Ptuja in Ljubljane.

"Prosil bi dobre ljudi, naj nam pošljejo še hrane, da bi je imeli vsaj še za teden dni in bi tako premostili trenutno stanje," je dejal Mehinagić.

Pravico do humanitarnih paketov imajo zgolj prebivalci, ki imajo potrdilo občinskih oblasti, da so bili neposredne žrtve poplav.

Ostali, ki so živeli v višjih predelih mesta ali v višjih nadstropjih stanovanjskih objektov, nimajo pravice do humanitarne pomoči, čeprav tudi sami trpijo za posledicami poplav zaradi izrednega stanja.

Nekateri med njimi so ogorčeni, ker niso mogli niti kupiti hrane, saj so prvo trgovino z živili odprli v torek oziroma dobra dva tedna po poplavah. Zaprte ostajajo tudi banke in ljudem zmanjkuje tudi že denarja.

V Maglaju potrebujejo tudi več strojev in drugo mehanizacijo, da bi očistili vso nesnago, ki jo je podivjana voda pustila za seboj. Potrebujejo tudi več delavcev, da bi čim prej uredili mesto in se vrnili k običajnemu vsakdanu.

Prve ocene kažejo, da sta reki Bosna in Sava v BiH povzročili za najmanj 150 milijonov evrov škode.