Slovenija

Dars v prvem četrtletju z rastjo prihodkov in dobička

STA
5. 6. 2014, 15.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Družba za avtoceste v RS (Dars) je v prvem četrtletju ob 21-odstotni rasti prihodkov in štiriodstotnem padcu stroškov ustvarila 113 odstotkov višji dobiček iz poslovanja kot v enakem obdobju lani. Podrobnih številk o poslovanju, s katerim se je v torek seznanil nadzorni svet, niso podali, le za čisti dobiček - ta je znašal 7,5 milijona evrov.

Planet TV

Ustvarjeni prihodki iz poslovanja so bili v prvem trimesečju devet odstotkov nad načrtovanimi, za enak odstotek so bili nad načrti tudi stroški. Dobiček pred obrestmi, davki, odpisi in amortizacijo je bil glede na enako obdobje lani višji za 34 odstotkov, načrte pa je presegel za 20 odstotkov, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Darsa.

Vrednost realizacije gradenj in obnov avtocestnih odsekov je v tem obdobju znašala šest milijonov evrov, kar predstavlja 102 odstotka doseganja načrta mesečne dinamike investicijskega načrta v okviru sprejetega poslovnega načrta za letos.

Nadzorni svet je obravnaval in potrdil tudi poročilo uprave Darsa v zvezi z nudenjem mehanizacije Civilni zaščiti RS za odpravo posledic naravne nesreče (žled) med 6. februarjem in 19. marcem. Dars je namreč republiškemu štabu civilne zaščite takoj ponudil 22 primerno opremljenih tovornih vozil, s katerimi so opravili skupno 248 delovnih ur, in agregate za proizvodnjo električne energije, ki jih je ta ponudil posameznih občinskim štabom, so še navedli na Darsu.

Kot je v sredo poročal časnik Dnevnik, pa naj bi nadzorni svet Darsa, ki ga vodi Dušan Hočevar, obravnaval tudi izplačilo spremenljivega prejemka uprave. Ta naj bi znašal 20 odstotkov njihove lanskoletne plače, kar bi predsedniku uprave Matjažu Knezu prineslo okoli 20.000 evrov bruto, članoma uprave Tinetu Svoljšaku in Francu Skoku pa približno po dva tisočaka bruto manj. To je danes za spletne Finance potrdil Hočevar.