Svet

Zaradi škandala odstopil ameriški minister za veterane

STA/ mv
30. 5. 2014, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zaradi škandala v zvezi s stanjem v sistemu bolnišnic, ki po ZDA skrbijo za pripadnike oboroženih sil po vrnitvi v domovino, je danes odstopil ameriški minister za veterane Eric Shinseki. Upokojeni general Shinseki je odstop ponudil sam, ameriški predsednik Barack Obama pa ga je sprejel.

wikipedia

Obama je v kratkem sporočilu za javnost dejal, da obžaluje Shinsekijev odstop v takšnih okoliščinah, stanje v sistemu veteranskih bolnišnic pa je znova označil za nesprejemljivo. General je odstopil, ker je ugotovil, da je postal prevelika politična tarča in ne bo mogel uspešno izpeljati ukrepov za popravilo škode in spremembo načina delovanja v veteranskih bolnišnicah, kjer so zaradi varčevanja ponarejali podatke o dejanskih čakalnih dobah za zdravljenje. Veterani so prišli do zdravnika šele po dolgih mesecih čakanja, birokrati pa so nadrejenim posredovali lažne podatke o veliko krajših čakalnih dobah. Veterane so na primer poklicali na pregled ali zdravljenje, nato pa ta termin odpovedali in premaknili na kasnejši datum. Šefi so dobili statistiko o terminih, ki se niso nikoli uresničili in navzven je sistem dobro deloval. Dejansko pa so nekateri veterani med čakanjem na zdravljenje umrli. Zaradi visokih cen zdravljenja v ZDA so bili veterani odvisni od sistema veteranskih bolnišnic, ki skrbi za okrog 6,5 milijona ljudi, in si niso mogli privoščiti zdravnikov izven sistema. Sistem je postal preobremenjen, ko so se iz vojn v Iraku in Afganistanu začeli vračati številni vojaki, denarja za zaposlitev dodatnih zdravnikov pa od kongresa ni bilo.

Ministrstvo bo začasno vodil Gibson

Shinsekij je po predsednikovem ukazu bolnišnicam naročil skrajšanje čakalnih dob, ker pa ni bilo denarja, so se znašli po svoje. Zaradi vse pogostejših pozivov k odstopu je general postal politična tarča in Obama je dejal, da sedaj ni časa za odvračanje pozornosti, ampak je potrebno probleme rešiti, zato je odstop sprejel. Ministrstvo bo začasno vodil Shinsekijev namestnik Sloan Gibson, Obama pa bo skušal hitro najti kandidata za novega ministra. Shinseki je pred odstopom začel proces odpuščanja odgovornih za ponarejanje podatkov in ukazal, da nihče ne bo prejel vzpodbud ali nagrad za dobro opravljanje dela. Pravosodno ministrstvo ZDA pa bo ugotavljalo, ali je pri vsem skupaj šlo tudi za kazniva dejanja.