Svet

Italija poka po šivih: v 24 urah 1.200 migrantov

N.J.
22. 4. 2014, 10.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na jugu Italije migranti predstavljajo vse večji problem. Italijanski mediji poročajo, da so jih v zadnjih 24 urah rešili kar 1.200.

Z eno ladjo jih je v Lampeduso prispelo 321, od tega 62 žensk in 5 otrok, ki so jih prepeljali v Augusto. Z drugo ladjo jih je prišlo še 818, od tega 125 žensk in 13 otrok. Te so rešili iz morja in prepeljali v Pozzallo.

Kot poročajo, je stanje v zavetiščih že preseglo kritično točko. Preko 300 nameščenih pribežnikov iz Eritreje je zbežalo takoj ob prihodu v zavetišče.- Preostale so namestili v Mineo, kjer je v azilu že okoli 4.000 pribežnikov. V mestih Trapani, Siracusa in Pozzallo so poslali 300 migrantov, prostora pa je le za 180 ljudi. V Pozzallu so že zagnali alarm. "Poletna sezona se bliža. Med trgovci in gostinci vlada strah da bi lahko prisotnost migrantov močno vplivala na turizem," je povedal župan Luigi Ammatuna. 

V zadnjih 15 dneh je v mesto prispelo med 5.000 in 6.000 migrantov. "Težko je nadzorovati tako število ljudi," je dodal. Na izjave so se takoj odzvali tudi politiki, Matteo Salvini , sekretar Severne lige (Lega Nord), ki naj bi v prihodnjih 10 dneh obiskal Sicilijo, dejal, anj se operacija 'Mare Nostrum' nemudoma prekine in naj se "konča financiranje tihotapcev in invazij na italijansko obalo".  Riccardo Mazzoni iz stranke Forza Italija, zahteva spremembo dublinske pogodbe, in sicer naj bo to prednostna naloga v času italijanskega predsedovanja EU. Italija bo predsedovanje od Grčije prevzela julija letos. Vodja stranke UDC Pier Ferdinando Casini je mnenja, naj se operacije 'Mare Nostrum' ne vpleta v volilno kampanjo, strinja pa se, da je nujno potrebno preveriti učinke operacije po 6 mesecih.

V italijanski humanitarni operaciji Mare nostrum je sodelovala tudi Slovenija, in sicer je bila to prva prava naloga slovenske mornarice. Številni prebivalci afriških držav skušajo z ladjami prispeti v Evropo preko Italije, a so dotrajane in prenatrpane ladje pogosto prešibke za pot. Po nekaterih podatkih je v zadnjih dveh desetletjih v Sredozemlju utonilo okoli 19.000 migrantov, od tega 2.000 v zadnjih treh letih.