Svet

Dodik: EU kriva za večino problemov v BiH

STA
16. 4. 2014, 17.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Predsednik Republike srbske Miroslav Dodik je danes obtožil Evropsko unijo, da je kriva za večino problemov v BiH in da poskuša iz BiH narediti unitarno državo. Zavrnil je tudi pogoje Mednarodnega denarnega sklada za podaljšanje dogovora z BiH.

"Ne bomo pristali na pogoje, ki se nanašajo na nov zakon o delu, ki bi delavcem povzročil še večjo bedo," je na novinarski konferenci v Banja Luki izjavil Dodik. Kot je dodal, bodo oblasti Republike srbske vztrajale pri tem stališču, tako da je nadaljevanje dogovora z IMF mogoče le, če bo sklad spremenil svoje zahteve.
Če bo Republika srbska zavrnila nadaljnje sodelovanje z IMF, to avtomatično pomeni tudi prekinitev aranžmaja za celotno BiH, saj morajo v njem sodelovati tako entitete kot država, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina
Tudi finančni minister Federacije BiH Anto Krajina je v torek izjavil, da v tej entiteti razmišljajo o prekinitvi aranžmaja z IMF. "Obstaja tudi plan B, ki ga pripravljata finančno ministrstvo in vlada Federacije BiH," je dejal Krajina, ki pa ni želel govoriti o podrobnostih.
Dodik danes prav tako ni želel razkriti imena banke, s katero se pogovarjajo oblasti Republike srbske, povedal je le, da gre za komercialni dogovor in ne za pomoč, za katero bi stala ruska država. Ob tem je dodal, da želi Republika srbska ohraniti dobre odnose z Rusijo, novinarsko konferenco pa je izkoristil tudi za napad na EU.
"Ne glede na to, da tega ne bodo priznali, je njihova prioriteta unitarna BiH. Mi na to ne bomo pristali in če bo do tega prišlo, je naš odgovor samostojnost, do tega pa bi seveda prišli z referendumom," je dejal Dodik.
BiH trenutno izvaja dvoletni dogovor z IMF, za kar je dobila kredit v višini približno 420 milijonov evrov. Vlada BiH je zaprosila za podaljšanje dogovora do sredine leta 2015, saj bi do takrat lahko trajalo oblikovanje nove vlade po oktobrskih parlamentarnih volitvah, še navaja Hina.