Slovenija

Na kongresnem trgu protestiralo preko tisoč študentov

U.K.
16. 4. 2014, 16.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Sredi Ljubljane se je zbralo okoli tisoč študentov, ki so protestirali proti novemu zakonu o visokem šolstvu.

STA

Protestniki, ki so prišli opremljeni s piščalkami in transparenti, so opozarjali, da novi zakon o visokem šolstvu, ki ga predlaga vlada, vodi v komercializacijo javnega visokega šolstva. Na transparente so med drugim zapisali, da se zavzemajo za polno financiranje javne univerze.

Mojca Žerak iz Študentskega društva Iskra je na primer ocenila, da je predlagani zakon v resnici varčevalni zakon, ki deluje zgolj v interesu vladajoče elite in je del globalnih družbenih sprememb. Z njim se po njenih besedah napada javno visoko šolstvo. "Vse to pa se dotika dijakov, študentov, delavcev, brezposelnih, prekercev, upokojencev, nas vseh, jemljejo nam in prenašajo v zasebne žepe," je dejala.

Za mikrofonom so se zvrstili različni govorci, predvsem študenti, ki so izpostavljali, da se bodo borili ne samo za javno šolstvo, ampak tudi za javno zdravstvo, pokojnine in za vse v zgodovini že priborjene pravice, ki jih je danes treba varovati. Borili se bodo proti privatizaciji državnih podjetij, kjer pod krinko krpanja finančne luknje državnega proračuna ljudje delajo v slabših pogojih in ostajajo brez služb. In vse to v imenu profita, so prepričani.

Napovedali so tudi, da bo zakon o visokem šolstvu samo začetek upora, v katerem se bo poenotil boj proti vse večjemu apetitu kapitala, "ki ga lahko ustavimo samo združeni in enotni".

Med govorci je bila tudi Nevenka Lekše iz Koalicije za ohranitev javnega zdravstva, ki je dejala, da se ves javni sektor usmerja v komercializacijo, kar je lahko zelo nevarno.

Protestniki, opremljeni z napisi Študentje, delavci, upokojenci proti šolninam in Mati, študiral bi! ter z vzkliki Rektor in minister, počil nam bo pisker, so se nato napotili proti ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, okoli katerega so sklenili človeško verigo.

Protest je sicer potekal mirno, pred ministrstvom je sicer za trenutek prišlo do prerivanja s policisti, a se je končalo mirno. Policisti so skrbeli tudi za varnost v prometu in Masarykovo za nekaj časa tudi zaprli za promet.