Slovenija

DS s pridržkom podprl vladno novelo zakona o trošarinah

STA
16. 4. 2014, 16.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Državni svet je na današnji seji z 19 glasovi za in sedmimi proti s pridržkom podprl predlog novele zakona o trošarinah, s katerim želi vlada zapolniti del vrzeli v proračunu zaradi razveljavitve zakona o davku na nepremičnine. Na zakonski predlog, ki ga je vlada poslala v DZ po nujnem postopku, je DS nanizal kar nekaj pripomb.

Kot je pokazala razprava, DS pričakuje, da bo vlada poleg posegov na prihodkovno stran proračuna ponudila tudi ukrepe racionalizacije, ki bodo zmanjšali stroškovni del proračuna. Po mnenju DS se na prihodkovni strani tudi izgublja lani začeta dinamika učinkovitejšega pobiranja davkov.
DS je opozoril, da je vlada z novelo zakona trošarinah prelomila obljubo, da letos ne bo predlagala povišanja davkov. Po mnenju DS bi se morala vlada čim prej lotiti priprave spremenjenega zakona o nepremičninah. Poleg tega DS skrbi, da bi povišanje trošarin lahko imelo negativne učinke za podjetja, katerih izdelki so obremenjeni s trošarinami.
Vladna novela med drugim ukinja vračilo trošarine, ki sedaj velja za namešana biogoriva. DS meni, da bi vlada s tem zagotovo upočasnila nadaljnje uvajanje biogoriv na slovenski trg ali ga celo ustavila. DS je zato izglasoval tudi predlog dopolnila, ki ohranja vračilo trošarine za namešana bigoriva.
DZ bo o zakonskem predlogu predvidoma odločal že na redni seji, ki se bo začela dan po velikonočnih praznikih. Novela spreminja trošarino za tobačne izdelke in ukinja vračilo trošarine za energente, ki jim je dodano biogorivo. Trošarina za cigarete naj bi se tako s 1. majem zvišala za pet odstotkov.
Z vladno uredbo se sicer zvišujejo še nekatere druge trošarine, med drugim za alkohol in alkoholne pijače ter za pogonska goriva.