Mobilna verzija
21:33 19. avgust 2018

Študentski protest ni prijavljen

STA
0 Posodobljeno: 09:54 / 09.8.2017

Današnji protestni shod proti sprejemu novega zakona o visokem šolstvu ni prijavljen, kot določa zakon o javnih zbiranjih. Tako kot v vseh primerih bo tudi danes policija izvajala naloge javne varnosti s ciljem zagotavljanja varnosti tako protestnikov kot tudi ostalih in njihove lastnine, so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Policist

Foto: Youtube

Policija bo po potrebi urejala tudi promet oz. poskrbela za prometno varnost. Če protest ne bo prijavljen, bo policija začela s postopki po zakonu o prekrških, so navedli. Kljub pretečenemu roku ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport poziva organizatorje, naj protest prijavijo in ustrezno poskrbijo za varnost udeležencev, mimoidočih ter za zaščito javne in zasebne lastnine. 

Študenti bodo danes na Kongresnem trgu protestirali proti novemu zakonu o visokem šolstvu. Študentsko društvo Iskra in Iniciativa za demokratični socializem pozivata vse študente, zaposlene v visokem šolstvu in širšo javnost, da se ob 15. uri pridružijo protestu. Prepričani so, da zakon uvaja šolnine na rednem študiju in poglablja komercializacijo univerz.

Sindikat jih podpira

Pri tem jih podpira tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki je tudi sopodpisnik memoranduma, s katerim so na problematičnost tega zakonskega predloga nedavno opozorili visokošolski sindikati in predstavniki študentov. Protestu se pridružujeta tudi gibanje in stranka TRS, kjer menijo, da je kakovostno in brezplačno javno izobraževanje od vrtca do univerze, ki ga mora zagotoviti država, edina pot do blaginje ljudi. Podporo protestnikom je izrazila tudi stranka Solidarnost, v kateri visoko šolstvo razumejo kot ključno razvojno področje družbe, zato ministru za izobraževanje Jerneju Pikalu predlagajo, naj zadrži postopek obravnave ter pred začetkom parlamentarne razprave omogoči nadaljevanje celovite strokovne razprave o tem zakonu. 

Novemu visokošolskemu zakonu ostro nasprotujejo tudi v Mladi Sloveniji - podmladku NSi. Če bo tak zakon sprejet, pozivajo vse opozicijske stranke, naj pri ustavnem sodišču zahtevajo oceno ustavnosti zakona, so sporočili iz MSi.

Vaš prispevek