Svet

VS ZN sklical izredno sejo o Ukrajini

STA
13. 4. 2014, 22.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Varnostni svet Združenih narodov (VS ZN) je sklical izredno sejo o kriznih razmerah v Ukrajini. Sejo naj bi imeli ponoči oziroma ob 1. uri po greenwiškem srednjem času, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Potem ko so proruski oboroženi separatisti v soboto zavzeli strateška poslopja v več krajih na vzhodu Ukrajine, je začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov v televizijskem nagovoru narodu danes obtožil Rusijo, da vodi vojno proti Ukrajini.

"Prelita je bila kri v vojni, ki jo proti Ukrajini vodi Rusija," je dejal Turčinov, ki je tudi vrhovni poveljnik vojske. Sporočil je, da sta se nacionalni varnostni in obrambni svet odločila za sprožitev "obsežne protiteroristične operacije ob sodelovanju vojske".

Ponudil pa je amnestijo vsem, ki bodo do ponedeljka do 9. ure po lokalnem času položili orožje in odšli iz zasedenih poslopij. To pa ne velja za tiste, ki so streljali na varnostne sile, je dodal.

Rusija je v odzivu obtožila ukrajinske voditelje, da vodijo vojno proti lastnemu narodu, ter izrazila ogorčenje nad grožnjami s posredovanjem vojske za umiritev razmer na vzhodu Ukrajine.

Varnostni svet ZN in Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi je pozvala k nujnemu zasedanju o razmerah na jugovzhodu Ukrajine ter poudarila, da je "možnost za preprečitev državljanske vojne v rokah Zahoda".

Odstavljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je sicer zvečer novinarjem v Rostovu na Donu po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass dejal, da je trenutno za Ukrajino dialog pomembnejši kot predčasne volitve.

Ob tem je zaprosil ukrajinsko vojsko, da naj ne izpolni "kriminalnih ukazov" za streljanje na ukrajinske ljudi, ki da so jih podale nove oblasti. Hkrati je opozoril, da bodo slednje kazensko odgovarjale za vse, kar se dogaja v Ukrajini.