Svet

Onesnaženje pitne vode sprožilo preplah

STA/mv
12. 4. 2014, 12.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Prebivalce mesta Lanzhou na severozahodu Kitajske je v četrtek vznemirila vest o onesnaženju pitne vode. Preiskava je po poročanju medijev pokazala, da je za onesnaženje krivo iztekanje nafte iz naftovoda državne družbe China National Petroleum Company (CNPC). Napako odpravljajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V vodni sistem mesta z 2,4 milijona prebivalcev je zašel benzen, ki je rakotvoren, če ga človek zaužije. Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua so v četrtek in petek namerili 200 mikrogramov benzena na liter vode, kar je 20-krat več od predpisane omejitve. Onesnaženje je med prebivalci povzročilo preplah in kmalu so izpraznili trgovske police z ustekleničeno vodo. Zaloge vode so si napravili tudi v loncih in vedrih, gasilske enote pa so dovažale nove zaloge. Mestne oblasti so opozorile prebivalce, naj ne pijejo vode iz pipe. Omejitev je trajala 24 ur vse do danes do 11. ure. Medtem naj bi se voda že nekoliko sčistila; v štirih vzorcih iz dveh mestnih okrožij niso več zasledili onesnaženja, v dveh drugih pa so še našli "sledi" benzena.

Lanzhou je glavno mesto province Gansu in je znano po kemični industriji. Večkrat prihaja do onesnaženja zraka in vode, navaja nemška tiskovna agencija dpa.