Svet

Iskanje malezijskega letala vnovič zaustavljeno

STA/J.P.
27. 3. 2014, 07.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Iskanje razbitin malezijskega letala, ki je izginilo 8. marca, so danes zaradi slabega vremena že drugič ta teden prekinili. Na območju iskanja v odmaknjenem južnem predelu Indijskega oceana divjajo nevihte z izjemno močnim vetrom. Iskanje je sicer v sredo zaradi novih satelitskih posnetkov plavajočih predmetov dobilo nov zagon.

"Današnjo iskalno operacijo smo ustavili zaradi slabega vremena. Vsa letala se vračajo v Perth in ladje zapuščajo območje iskanja," je sporočil Avstralski urad za varnost v pomorstvu (Amsa), ki usklajuje iskalno akcijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na območju približno 2500 kilometrov jugozahodno od Pertha v iskanju sodeluje šest vojaških letal iz Avstralije, Kitajske, Japonske in ZDA ter še pet civilnih letal. Preiskujejo dve območji v Indijskem oceanu, ki skupaj merita 78.000 kvadratnih kilometrov. V iskanju sodeluje tudi pet ladij.

Avstralski vremenoslovci so že zgodaj po lokalnem času posvarili pred nevihtami in močnim vetrom na območju iskanja. 

Mednarodna prizadevanja, da bi našli razbitine boeinga 777 letalske družbe Malaysia Airlines, ki je z 239 ljudmi na krovu izginilo 8. marca, so dobila nov zagon v sredo, ko so satelitski posnetki razkrili več kot 100 plavajočih predmetov, ki bi lahko pripadali letalu. Amsa zaenkrat ni sporočila, če so pred prekinitvijo iskanja letala in ladje na morju karkoli našli.

Avstralski vremenoslovci so že zgodaj po lokalnem času posvarili pred nevihtami in močnim vetrom na območju iskanja. Visoki valovi in močan veter so sicer na odmaknjenem delu Indijskega oceana stalnica. Operacijo so ustavili že v torek.