Svet

529 islamistov zaradi sodelovanja v nasilnih protestih obsodili na smrt

STA/N.J.
24. 3. 2014, 10.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Sodišče v Egiptu je danes obsodilo na smrt 529 članov Muslimanske bratovščine zaradi sodelovanja v nasilnih protestih, ki so izbruhnili avgusta lani po odstavitvi predsednika Mohameda Mursija. 17 obtožencev je sodišče oprostilo obtožb. Skupina je del širšega sodnega procesa, ki vključuje skupno več kot 1200 Mursijevih podpornikov.

Sodišče v mestu Minja 240 kilometrov južno od Kaira je obtožene spoznalo za krive obtožb, povezanih z nasiljem na protestih, ki so med drugim terjali življenje policista. Od danes obsojenih jih je 153 v priporu, preostali so na begu. Sodba sicer še ni pravnomočna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Največji sodni proces v zgodovini države se je začel v soboto, sodišče pa je razsodbo za prvo skupino sprejelo po le dveh obravnavah. Skupini preostalih približno 700 obtožencev bo začelo soditi v torek.

Arhiv Svet24

Mursija, prvega demokratično izvoljenega predsednika Egipta, je vojska odstavila julija lani po množičnih protestih proti njegovi vladavini. V nasilju po Mursijevi odstavitvi je bilo ubitih več sto njegovih privržencev, več tisoč pa so jih strpali v zapore. Egiptovska vlada je decembra lani Muslimansko bratovščino prepovedala in jo razglasila za teroristično organizacijo.