Svet

Tavajo v temi: Nihče več ne ve, kje je izginulo letalo

M.J.
17. 3. 2014, 11.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Minilo je že več kot 10 dni. Domneva se, da je letalo namerno skrenilo s poti, lahko pa bi letelo severno ali južno od zadnje znane lokacije. V preiskavo se vključuje tudi Avstralija.

Youtube

Avstralski premier Tony Abbot je izjavil, da se bo tudi njihova država vključila v raziskavo izginulega malezijskega letala. Malezijski raziskovalci sedaj trdijo, da je letalo namerno zavilo iz začrtane poti in da bi lahko letelo severno ali južno od zadnje znane lokacije.

Abbot je izjavil, da je to ogovor na malezijsko zahtevo, in da bodo dodatne sile na Indijskem oceanu morda lažje odkrile vzrok izginotja. Malezijske oblasti so objavile, da so bile pilotove zadnje besede kontrolnemu stolpu 'Lahko noč', nato pa so ugasnili ACARS, sistem, ki sporoča vse osnovne podatke o letalu.

Preiskali so hiši pilota in kopilota

Policija je v nedeljo preiskala hiši pilota Zaharija Ahmada Šaha in kopilota Fariqa Abdula Hamida. Šah na bi bil tudi velik politični aktivist, prav tako pa ni skrival svoje podpore opozicijskemu vodji Anwaru Ibrahimu. Njegovo kolegi so dejali, da je nameraval 7. marca na sodišču spremljati sojenje proti Ibrahimu in to samo nekaj ur pred poletom izginulega letala. Preiskovalci še niso potrdili, ali je šah ta dan tudi bil na sodišču. Dan pred izginotjem letala je bil vodja malezijske opozicije Anwar Ibrahim obsojen sodomije, zaradi česar so ga obtožili na zaporno kazen petih let.

Twitter

Preiskujejo tudi druge potnike

Istočasno pa preiskovalci preiskujejo tudi ostale potnike na letalu, tehnike na kopnem in ostalo osebje, ki bi lahko imelo kontakt z letalom. Malezijska policija preiskuje tudi inženirja leta Mohda Khairula Selmata, ki je na družabnem omrežju medijem dejal, da je delal za privatno podjetje, ki se ukvarja z najemom letal. Khairul kot inženir, specializiran za poslovna letala ni nujno sposoben ugrabiti letalo in upravljati z njim. Toda dokazi kaže, da je se v primeru letala MH370 zgodil ravno tak scenarij. Khairul je delaj, da je delal za Execujet Aviation Group, privatno podjetje s sedežem v Švici, no oni pa niso hoteli dati podatka, ali je Khairul še vedno njihov zaposleni.