Svet

Nato svari pred referendumom na Krimu

STA
14. 3. 2014, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zveza Nato je danes posvarila pred posledicami nedeljskega referenduma na ukrajinskem polotoku Krim o odcepitvi od Ukrajine in priključitvi Rusije. Referendum je po besedah generalnega sekretarja Nata Andersa Fogha Rasmussena nezakonit in bo le oviral napore za miroljubno rešitev ukrajinske krize.

Reuters

"Ta tako imenovani referendum bo oviral mednarodne napore za miroljubno in politično rešitev," je danes o referendumu, na katerem se bodo pretežno rusko govoreči prebivalci Krima po vsej verjetnosti odločili za priključitev Rusiji, dejal Rasmussen.

Glasovanje po besedah generalnega sekretarja ne bo imel zakonskih učinkov ali politične legitimnosti. Rusija bi morala ravnati odgovorno in izpolniti svoje obveznosti na podlagi mednarodnega prava, je dejal Rasmussen po srečanju z veleposlaniki 28 držav članic zavezništva ter predstavniki držav partneric, med katerimi je tudi Ukrajina.

Ukrajina je sicer leta 1997 podpisala partnerski sporazum z Natom, a ni njegova članica. Zveza je na vrhu leta 2008 odločila, da bi se Ukrajina lahko potegovala za članstvo, a je ta poteza razjezila Moskvo in dve leti kasneje je zdaj že odstavljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič te načrte opustil.