Svet

Rusija Ukrajini napovedala vojno?

STA/M.J.
2. 3. 2014, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ukrajinski začasni premier Arsenij Jacenjuk je danes opozoril, da je Ukrajina "na robu katastrofe", Rusijo pa je obtožil, da je Ukrajini napovedala vojno. "To je rdeč alarm. To ni grožnja, to je dejansko vojna napoved moji državi," je dejal novinarjem v Kijevu dan po odločitvi ruskega parlamenta, da odobri uporabo vojske v Ukrajini.

Svet24

"Pozivamo (ruskega predsednika Vladimirja) Putina, da umakne vojsko iz te države in spoštuje dvostranske dogovore. Če želi biti predsednik, ki je začel vojno med dvema sosednjima in prijateljskima državama, se je temu cilju približal na nekaj centimetrov," je dejal Jacenjuk, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem se je po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass za zaprtimi vrati sestal tudi ukrajinski parlament, vrhovna rada. Poslanci so pozvali mednarodno skupnost, naj zagotovi ozemeljsko celovitost Ukrajine v skladu z budimpeškim memorandumom iz leta 1994.

S tem memorandumom so bila Ukrajini zagotovljena varnostna zagotovila v zameno za odpoved jedrskemu orožju in pristop k sporazumu o neširjenju jedrskega orožja. Podpisale so ga ZDA, Rusija in Velika Britanija.

Poleg tega je vrhovna rada predlagala tudi oblikovanje posebne skupine za pogovore z Rusijo, so še sporočili iz parlamenta v Kijevu, kot poroča Itar-Tass.