Svet

Bodo Janukoviču sodili pred Mednarodnim kazenskim sodiščem?

STA/N.J.
25. 2. 2014, 15.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ukrajinski parlament se je danes zavzel za sojenje odstavljenemu predsedniku Viktorju Janukoviču pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) zaradi nedavnih zločinov nad protestniki. Resolucijo s pozivom ICC so poslanci sprejeli z veliko večino. Parlament je poleg tega do četrtka, ko naj bi oblikovali novo vlado, prekinil delo.

Arhiv Svet24

"Pozivamo ICC, naj ugotovi krivce za te zločine proti človečnosti (...) ter sproži pregon Viktorja Janukoviča in drugih visokih funkcionarjev, ki so dajali in izvrševali kriminalne ukaze," se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP glasi resolucija, ki so jo danes sprejeli ukrajinski poslanci.

Varnostne sile naj bi v zadnjih treh mesecih na ukaze odgovornih uporabile silo proti mirnim protestnikom v Kijevu in drugih mestih po državi. "Ubitih je bilo več kot 100 ukrajinskih in drugih državljanov, več kot 2000 je bilo ranjenih, od tega 500 huje," so zapisali. Uradna bilanca ministrstva za zdravje samo za tri dni minulega tedna navaja 82 smrtnih žrtev. Ukrajinski poslanci med drugim želijo, da ICC poleg Janukoviča sodi tudi nekdanjemu notranjemu ministru Vitaliju Zaharčenku in nekdanjemu generalnemu tožilcu Viktorju Pšonki.

Janukoviča sicer pogrešajo od minulega tedna. Domnevno so ga nazadnje videli v nedeljo v Balaklavi na Krimskem polotoku. Oblasti so izdale nalog za njegovo aretacijo.

Ukrajina ni podpisnica konvencije o ICC in, kot poroča BBC, nikakor ni samoumevno, da bo sodišče sprejelo primer. Tiskovni predstavnik ICC je za BBC pojasnil, da države ne morejo pozvati sodišča, naj sproži preiskavo konkretnega posameznika, temveč le dogodkov. Odločitev o kazenskem pregonu nato sprejme tožilec ICC.

Parlament je poleg tega danes sprejel tudi odločitev, da do četrtka prekine delo. Torek in sreda bosta namreč namenjena posvetovanjem glede parlamentarne večine in oblikovanja nove vlade, ki naj bi jo država dobila do četrtka, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.