Slovenija

Na Planinskem polju voda narašča, a počasneje

STA/N.J.
25. 2. 2014, 12.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Razmere na Planinskem polju so se nekoliko umirile. Voda še vedno nekoliko narašča, vendar počasneje kot v preteklih dneh. Tudi padavine konec tedna ne bodo tako obsežne, kot je sprva kazalo, kar domačine navdaja z nekaj več optimizma. Zmanjšali so tudi število gasilcev na terenu, tudi število zalitih objektov se ni povišalo.

Črt Kaker

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) se je vodna gladina na Planinskem polju v zadnjih 24 urah znižala za 2 centimetra. Obseg ojezerjenih površin na Planinskem polju se bo v prihodnjih dneh ohranjal. Naraščanje Cerkniškega jezera pa se umirja. V prihodnjih dneh, predvidoma do konca tedna, bo vodostaj Cerkniškega jezera večinoma nespremenjen. Prav tako se trenutno ne povečuje obseg ojezerjenih površin v Loški dolini, še navaja Arso.

Pomagajo vojaki in gasilci

Stanje na Planinskem polju se je že v ponedeljek nekoliko stabiliziralo. Kot je povedal predsednik Gasilske zveze Postojna Marko Simšič, je bilo na območju prisotnih 25 gasilcev; 15 iz Gasilske zveze Ilirska Bistrica ter 10 domačih gasilcev. Poleg tega je bilo prisotnih tudi med 30 in 40 pripadnikov Slovenske vojske. S kmetijsko mehanizacijo so pomagali tudi krajani Planine.

Črt Kaker

Voda narašča počasneje

Gladina vode na Planinskem jezeru še narašča, a bistveno počasneje kot v preteklih dneh. Toplo sončno vreme je vsem skupaj vlilo precej optimizma, pravi Simšič. "Z optimizmom nas navdaja ocena agencije za okolje, da konec tedna ne bo tako obilnih padavin," je dejal.

Vojaki polnili protipoplavne vreče

Vojaki so v ponedeljek v Planini nudili pomoč pri polnjenju protipoplavnih vreč ter jih skupaj z gasilci in krajani nameščali na posameznih mestih, na določenih mestih se je izvajalo prečrpavanje vode. "Gasilci stalno nadzirajo nameščene potopne črpalke. V ponedeljek so napolnili še 2.000 vreč. Nekaj se jih je porabilo za utrjevanje nasipov, druge pa se bo, v kolikor bo potrebno, porabilo v prihodnjih dneh. Občina Postojna včeraj zagotovila nekaj nujne dodatne opreme kot so protipoplavne vreče, potopne črpalke, cevi in drugo opremo," pojasnjuje Simšič.

Policija nadzira

Še naprej bo v Planini v okrepljeni sestavi 24 ur na dan prisotna policija, ki izvaja stalne obhode. Nadzor in varovanje se izvaja tudi s pomočjo policijskega čolna. Uslužbenci Medobčinskega inšpektorata izvajajo prometni nadzor. Nočno dežurstvo bodo danes izvajali rakeški in unški gasilci.