Svet

Švicarji najverjetneje podprli uvedbo kvot za priseljevanje iz EU

STA
9. 2. 2014, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Švicarji so na današnjem referendumu najverjetneje podprli uvedbo kvot za priseljevanje iz držav Evropske unije, kažejo zadnji rezultati javnomnenjske agencije gfs.bern, ki je izvajala vzporedno glasovanje. Za naj bi glasovalo 50,4 odstotka volivcev je za državno televizijo SRF povedal direktor agencije Claude Longchamp.

Arhiv Svet24

Longchamp je sicer opozoril, da je rezultat še vedno pretesen, da bi lahko z gotovostjo govorili o rezultatu, saj je merska napaka še vedno 0,7 odstotne točke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Švicarji so na današnjem referendumu odločali o pobudi konservativne ljudske stranke, sicer največje stranke v parlamentu, da bi Švica znova uvedla kvote za priseljevanje državljanov EU. kot menijo pobudniki. je Švica z izgubo nadzora nad pravili priseljevanja utrpela negativne posledice za nacionalno gospodarstvo in družbo.

Če bo predlog uspel, bi to lahko v temelju zamajalo odnose Švice z EU. Švica je imigracijske kvote za državljane EU odpravila leta 2007 in jim dala enake pravice na trgu dela v okviru prostotrgovinskih dogovorov z Brusljem. Če bo pobuda zdaj uspela, bi morala vlada ta sporazum ponovno odpreti, s tem pa bi se lahko odprla tudi številna druga vprašanja ugodnejšega sodelovanja med EU in Švico.