Svet

Na referendumu o priseljencih v Švici zelo na tesno

STA
9. 2. 2014, 15.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Rezultati referenduma o omejevanju priseljevanja državljanov Evropske unije v Švici so pretesni, da bi lahko napovedali izid, je po koncu referenduma objavila agencija, ki je izvedla vzporedno merjenje glasov. Švicarski volivci so razdeljeni točno na polovico, a je merska napaka 3 odstotne točke, je objavila javnomnenjska agencija gfs.bern.

Arhiv Svet24

Referendum se je zaključil opoldne, Švicarji pa zdaj napeto čakajo rezultate. A ti za zdaj samo še podaljšujejo napetost; kot je objavila agencija gfs.bern, je za uvedbo imigracijskih kvot glasovalo 50 odstotkov volivcev, ravno toliko pa tudi proti, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Za končen odgovor bo očitno potrebno počakati do preštetja vseh glasov, vendar pa mora referendumsko pobudo, da bi uspela, v vsakem primeru podpreti več kot 50 odstotkov vseh, ki so glasovali, kar pomeni, da bi svojo vlogo lahko odigrali tudi neveljavni glasovi.

Gre za pobudo konservativne ljudske stranke, sicer največje stranke v parlamentu, v kateri menijo, da je Švica z izgubo nadzora nad pravili priseljevanja utrpela negativne posledice za nacionalno gospodarstvo in družbo. Lokalni delavci naj bi na račun priseljencev izgubljali službe, višajo se cene nepremičnin in najemnine, priseljevanje naj bi tudi preobremenjevalo zdravstveni in izobraževalni sistem.

V osemmilijonski Švici živita približno dva milijona priseljencev iz EU, okoli 400.000 Švicarjev pa v državah EU. Največ priseljencev prihaja iz Portugalske, Nemčije in Italije.

Če bo predlog uspel, bi to lahko v temelju zamajalo odnose Švice z EU. Švica je imigracijske kvote za državljane EU odpravila že leta 2007 in jim dala enake pravice na trgu dela v okviru prostotrgovinskih dogovorov z Brusljem. Če bo pobuda zdaj uspela, bi morala vlada ta sporazum ponovno odpreti, s tem pa bi se lahko odprla tudi številna druga vprašanja ugodnejšega sodelovanja med EU in Švico.